Sa Skupštine akcionara CGES-a  
29/06/2024 u 13:27 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dobit CGES-a za prošlu godinu 35,72 miliona: Za dividende odredili 10 miliona

Akcionarima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) biće isplaćena dividenda od deset miliona eura u bruto iznosu, odlučeno je јuče na skupštini dioničara.

Neto dobit CGES-a, iskazana u godišnjem finansijskom izvještaju za prošlu poslovnu godinu, iznosi 35,72 miliona eura.

– Dobit će biti raspoređena tako što će iznos od deset miliona eura biti isplaćen akcionarima kao bruto iznos dividende, dok će 25,72 miliona biti raspoređeno kao neraspoređena dobit i akumuliraće se sa neraspoređenom dobiti iz prethodnih godina – saopšteno je iz CGES-a.

Akcionari su jednoglasno potvrdili odluku o raspodjeli dividende.

Skupština akcionara CGES-a, koja je održana јuče, počela je pozdravnim obraćanjem izvršnog direktora Ivana Asanovića, koјi je potom akcionare upoznao sa finansijskim izvještajima za prethodnu godinu, uključujući i izvještaj nezavisnog revizora koji su akcionari jednoglasno usvojili.

Nakon toga je uslijedilo glasanje o raspodjeli ostvarene dobiti za prošlu godinu, gdje su akcionari upoznati sa predloženim i odobrenim modelima raspodjele koji će doprinijeti daljem rastu i razvoju kompanije.

Mijušković reizabran za predsjednika borda direktora

Akcionari su glasali o razrješenju dosadašnjih i imenovanju novih članova Odbora direktora CGES-a.Poklonjeno je povjerenje većini članova prethodnog saziva, tako da su reizabrani Aleksandar Mijušković, Jelena Matejić, Gvida Gvide, Slavoljub Todorović, Vučko Fatić i Violeta Vuljaj.

Umjesto Đakoma Doninija, novi član odbora direktora je Marija Rosarija Gvarnijere, predstavnica strateškog italijanskog partnera "Terne".

– Na konstitutivnoj sjednici odbora direktora novog saziva odlučeno je da predsjednik odbora direktora bude Aleksandar Mijušković, a njegova zamjenica Marija Rosarija Gvarnijere – saopšteno je iz CGES-a.
 

Navedeni iznos dividende je pretpostavljen na bazi ostvarenih i projektovanih rezultata poslovanja, uzimajući u obzir negativne korekcije regulatorno dozvoljenog prihoda koje će u narednom periodu biti utvrđene od Regulatorne agencije za energetiku i komunalne djelatnosti.

– Takođe, predloženi iznos dividende određen je i na osnovu planiranih kapitalnih investicija i finansijske pozicije CGES-a, poštujući osnovne principe stabilnosti i održivosti poslovnih aktivnosti – navodi se u saopštenju.

Akcionari su jednoglasno usvojili izvještaj o poslovanju za prošlu godinu, koјi јe pružio detaljan uvid u sve poslovne aktivnosti organizacionih dijelova kompanije. Razmatrana je i Informacija o trenutnom stanju projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom jednosmjerne struje, što je od vitalnog značaja za strateški razvoj kompanije.

Na skupštini akcionara jednoglasno je potvrđena odluka o imenovanju "Ernest i Јang" (Ernst & Young) za revizora. Skupština akcionara niјe usvoјila osluku o politici naknada CGES-a.

Predsјednik Odbora direktora CGES-a Aleksandar Mijušković istakao je da su finansijski rezultati najbolji u istoriji kompanije i da su oni pokazatelji stabilnosti i održivosti poslovanja.

– Pokrenuli smo ambiciozne projekte i uspješno završili mnoge investicije, uključujući modernizaciju infrastrukture, proširenje kapaciteta i implementaciju naprednih tehnoloških rješenja – rekao je Miјušković.

On je naglasio da je vrijeme velikih izazova u energetskom sektoru, za koje je neophodan posvećen rad i dobro postavljeni strateški ciljevi.

CGES i EBRD zajedno do ključnih projekata

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 13:28