/ - IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
20/02/2022 u 11:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Допринос одрживом економском развоју Црне Горе

Група АФД - Француска агенција за развој ради са Инвестиционо-развојним фондом на развоју палете зелених и одрживих финансијских производа

Група АФД - Француска агенција за развој, како је саопштено, ради са Инвестиционо-развојним фондом на развоју палете зелених и одрживих финансијских производа, у циљу доприноса одрживом економском развоју Црне Горе у оквиру њеног пута интеграције у Европску унију.

Директор Регионалне канцеларије Групе АФД за Западни Балкан, Dominique Hautbergue, казао је да је партнерство успостављено између ИРФ-а и АФД-а материјализовано 21. априла прошле године, потписивањем кредитне линије од 50 милиона еура , која је праћена и техничком помоћи од 400 хиљада еура са циљем да се промовишу климатске инвестиције малих и средњих предузећа и црногорских општина.

- Овај структурни пројекат учествује на тај начин у имплементацији Зелене агенде за Западни Балкан, за коју је ИРФ кључни актер. Програм који је подржала АФД укључује комбинацију активности посвећених климатским промјенама и смањењу социјалне и територијалне неједнакости, дајући тако свој допринос појави и порасту пројеката који подржавају одрживи пост-ковид привредни опоравак у најосјетљивијим подручјима у земљи- рекао је Хаутбергуе Гласнику Привредне коморе (ПКЦГ).

Тај програм укључује и уравнотежени територијални развој, захваљујући специфичним механизмима подршке намјењеним предузетницима из релевантних подручја. У оквиру те иницијативе, АФД ради заједно са ИРФ-ом на развоју и комерцијализацији палете зелених и одрживих финансијских производа, са специфичним циљем да се допринесе инклузивном и одрживом економском развоју Црне Горе у оквиру њеног пута интеграције у Европску унију.

Хаутбергуе је, коментаришући залагање Црне Горе да развој у будућности заснива на одрживој, зеленој и циркуларној економији, казао да АФД поздравља и подржава амбиције Црне Горе за развој зелене и одрживе економије.

- Црна Гора се 2015. године прикључила државама потписницама Париског споразума и доставила свој предвиђени и на националном нивоу утврђен допринос (ИНДЦ) Споразуму који предвиђа смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште за 30 одсто у периоду између 1990. и 2030. године- казао је Хаутбергуе.

Кандидат за улазак у Европску унију од 2008. године (званично потврђено 2010), Црна Гора је земља која је, како је рекао, остварила највећи напредак у имплементацији правних тековина Европске уније: преговори о поглављу 27 Животна средина званично су започели у децембру 2018. године, а у свом посљедњем извјештају о напредовању из прошле године, Европска комисија оцјењује да је Црна Гора остварила одређени ниво припрема за ову област.

- У наставку овог снажног ангажмана који је прихватила црногорска Влада, ми подржавамо овај пут тако што у кредитну линију имплементирану преко ИРФ-а, укључујемо значајан дио који се односи на климу. Сврха ове кредитне линије постаје тако финансирање пројеката који треба да повећају енергетску ефикасност система и објеката, да развију изворе обновљиве енергије, али такође и да финансирају пројекте у области одрживе пољопривреде и одрживог туризма- навео је Хаутбергуе.

Он је, на питање које активности АФД планира на подручју Западног Балкана током ове године, са акцентом на Црну Гору, одговорио да ће се напори агенције концентрисати посебно на наставак географског развоја, на имплементацију и консолидацију договорених финансирања и кредитне линије која је развијена у сарадњи са ИРФ-ом, и најзад на јачање подршке коју треба пружити властима у оквиру Зелене агенде за Западни Балкан.

- Почетак ове године биће такође обиљежен увођењем стратегије Паметни градови у Подгорици у оквиру истоименог пројекта, Паметни градови, који финансира наша Група- додао је Хаутбергуе.

АФД је заступљен, релативно од скоро, и на подручју Западног Балкана.

- АФД је 2018. године добио мандат од Француске за могућност интервенције у земљама Западног Балкана, чији је прецизни циљ да се подржи њихово приближавање стандардима ЕУ, као и да се транзиција интегрише у утврђене путеве одрживог развоја кроз поштовање Париског споразума о клими. Једна регионална канцеларија која је преузела надлежност за свих шест земаља ове регије, отворена је 2019. године у Београду, док је у октобру прошле године у Тирани отворена једна филијала- подсјетио је Хаутбергуе.

Од тог датума, Агенција је успјела, захваљујући активном раду својих сарадника, да имплементира и покрене дијалог јавних политика у сектору мобилности, климе, једнакости полова, културе, зеленог финансирања, као и градске инфраструктуре, посебно захваљујући једном динамичном партнерству са другим активним финансијерима у региону, као што су Свјетска банка, Групација КфW или Европска банка за обнову и развој.

- Од 2019. године (изван субвенција), планирали смо инвестиције од око 450 милиона еура , а шест пројеката већ је покренуто, у вриједности од 325 милиона еура , с тим што наше напредовање карактерише укључивање једне нове земље годишње. То је најприје била Албанија од 2019, па Црна Гора од 2020. и Србија од прошле године- навео је Хаутбергуе и додао да би се ширење активности на Сјеверну Македонију и/или на Косово морало наставити у овој години.

АФД спроводи такође регионалне акције које су корисне за свих шест земаља Балкана, као што је на примјер пројекат назван Паметни градови којим су покривени Скопље, Тирана, Приштина и Подгорица, или пројекат РИСЕ (Регионални инкубатор за социјално предузетништво), замишљен као подршка младим социјалним предузетницима.

АФД је финансијска институција, у потпуности јавна, која већ 80 година имплементира политику развоја и међународне солидарности француске Владе. АФД је данас присутна на пет континената гдје финансира и подржава више од четири хиљаде развојних пројеката у 115 земаља.

АФД располаже мрежом од 85 агенција и 17 регионалних дирекција у свијету, а базира своју активност на широкој платформи разноврсних финансијских алата укључујући нарочито зајмове, субвенције, финансирање организација цивилног друштва, као и гаранције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 13:55