Предраг Дрецун / - SRDJA BOLJEVIC
15/06/2022 u 09:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрецун за „Дан“: Продају „Свеца” не треба ни разматрати

То jе понуда коjа не заслужуjе да се разматра. Износ од 52 до 60 милиона не би вам био довољан да купите 60 хиљада квадрата на будванскоj пjени од мора. Приватизација „Будванске ривијере“ и „Свети Стефан“ хотела била би непоправљива грешка, тврди Дрецун

Држава треба да одбије понуду МК групе за преузимањем акција у "Будванској ривијери" и "Свети Стефан" хотелима за око 52 милиона еура, оцијенио је за "Дан" економски аналитичар Предраг Дрецун.

МКГ пропертиз, фирма која је дио МК групе, сходно Закону о преузимању привредних друштава објавила је јуче проспект за преузимање акција у "Будванској ривијери" и "Свети Стефан" хотелима. За акције "Будванске ривијере" нуде 7,3 еура, а за дионице "Свети Стефан" хотела 3,85 еура. Односно за близу 70 одсто акција "Будванске ривијере" нуде 40,14 милиона, а "Свети Стефан" хотела 21,45 милиона, што је укупно 61,5 милиона. Од тога држава, која има 58,7 одсто акција, може да узме 34 милиона за "Будванску ривијеру" и 18 милиона за "Свети Стефан" хотеле, што је укупно 52 милиона еура.

image

Свети Стефан

– То jе понуда коjа не заслужуjе да се разматра. Износ од 52 до 60 милиона не би вам био довољан да купите 60 хиљада квадрата на будванскоj пjени од мора. Обично инвеститори обећаjу инвестициjе у стотинама милиона еура уколико им се прода већински пакет. Тако jе и у овом случаjу. То jе лиjепо чути. Међутим, у пракси се никад ниjе десило да се обећани износ инвестира. Уосталом, уколико jе нешто приватно, какав интерес има држава хоће ли се инвестирати или неће. Ако то ниjе интерес власника, нека не обећава ништа. А ако jе интерес власника нека ћути, и нека инвестира jер ће он имати профит од тога. Приче да ће држава имати више пореза су чиста демагогиjа, jер од сваке инвестициjе се по дефинициjи очекуjе више пореза за буџет. То jе ваљда логично – рекао је Дрецун.

Понуда важи до 5. јула

Влада, према нашим информацијама, није доносила никакве одлуке у вези са "Будванском ривијером" и "Свети Стефан" хотелима. Проспект за преузимање је објављен јуче и акционари ова два предузећа имају 21 дан, односно до 5. јула могу да се изјасне да ли им је прихватљиво да продају акције по условима које је понудио МКГ пропертиз.

Остали акционари, осим државе и МКГ пропертиза, имају мање од један одсто акција "Будванске ривијере" и "Свети Стефан" хотела. Они своје акције могу да продају за 9,5 милиона еура. У оба предузећа мали акционари имају око 10 одсто акција.

Поручио је да та два предузећа не треба приватизовати.

– Била би то непоправљива грешка. И због развоjних планова, и због мало новца коjи бисмо добили. Ризици су огромни. Кад jе нешто приватна своjина, онда су правила другачиjа. Могло би да се деси нешто као и са КАП-ом. Да се отвори стечаj и онда можемо само да пjевамо Констрактине стихове: "И што ћемо сад" – истакао је Дрецун.

Указао је да држави треба бренд на овим дестинациjама.

– Ми немамо ништа вредниjе што се тиче туристичке понуде и нарочито потенциjала будванске групе. Кад тражите партнера или новог власника, то мора бити неко чиjе ће име уливати повjерење наjвећим туристичким агенциjама. Ради се о понуди компаниjе коjа jе дисперзирана у четири групе пословања. Основни бизнис групе jе пољопривреда. Имаjу jош пар вjетропаркова инсталиране снаге око 1000 МW. Продаjу САП-ЕРП систем, врше услуге консалтинга. Дакле, ради се о компаниjи коjоj туризам ниjе основни бизнис, нити наjважниjи бизнис у групи. Све ово не значи да група ниjе економски потентна, али сматрам да поштуjући народну пословицу коjа гласи "према свецу и тропар", морамо наћи адекватан тропар нашем туристичком "Свецу" – навео је Дрецун.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:45