/ ODBOR ZA BEZBJEDNOST-IVAN PETROVIC-IPE
12/10/2021 u 17:00 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДРИ утврдила неправилности у раду МО: Имовина без процјене, судски трошкови 1,1 милион

У Министарству одбране није извршена процјена вриједности покретне имовине и дијела непокретне имовине, што није у складу са Законом о државној имовини, док су судске одлуке лани коштале буџет 1,1 милион еура, утврдила је ДРИ

Државна ревизорска институција (ДРИ) дала је позитивно мишљење на финансијски извјештај Министарства одбране (МО) за 2020. годину и условно мишљење на усклађеност пословања са прописима. Утврдили су да МО није ускладило пословање са Законом о државној имовини, упутством о раду државног трезора, Законом о државним службеницима и намјештеницима и Законом о управљању и унутрашњим контролама у јавном сектору. До 4. децембра прошле године министар одбране је био Предраг Бошковић, док је од тада Оливера Ињац. Бошковић је у министарству био главни службеник за финансије.

Ревизијом је утврђено да у Министарству одбране није извршена процјена вриједности покретне имовине и дијела непокретне имовине, што није у складу са Законом о државној имовини.

Плаћања нису правдана документацијом

ДРИ је утврдила да је Министарство одбране у току 2020. године вршило плаћање на основу фактура за хотелско-угоститељске услуге коjе не прати сва потребна документациjа (фискални рачуни или спецификациjа извршених услуга), па се контрола издатака не може спровести на начин прописан тачкама 24 и 25 Упутства о раду Државног трезора.

– Укупан износ од 24.369 еура плаћен jе на основу 42 фактуре из 2019. године – пише у извјештају.

Ревизиjом уговора о дjелу коjе jе закључивало Министарство одбране, код свих шест уговора обухваћених узорком утврђено jе да су лица ангажована за обављање послове за коjе су систематизована радна мjеста.

– За исплате новца из благаjне (41.500 еура), за потребе обавjештаjно-безбjедносног директората, у књизи благаjне ниjесу обезбиjеђене вjеродостоjне књиговодствене исправе, овjерене од стране главног службеника за финансиjе, на основу коjих су вршене исплате, што ниjе у складу са тачком 133 Упутства о раду државног трезора. Ревизиjом jе утврђено да, у више случаjева, запослени ниjесу правдали аконтациjу за службено путовање у року од три дана од дана повратка са службеног путовања – утврдила је ДРИ.

– У циљу спровођења активности око процjене вриjедности покретне имовине, министарство се обраћало Министарству финансиjа ради добиjања смjерница у погледу методологиjе за процjену вриjедности покретне имовине. Према изjави овлашћеног лица, од стране Министарства финансиjа ниjесу добили смjернице у вези процjене имовине – пише у извјештају који потписује члан сената Бранислав Радуловић.

Утврђено је да у Министарству одбране (без Војске и Генералштаба) у току 2020. године није вођена евиденција покретне имовине, нити је извршен попис покретне имовине на дан 31.12.2020. године.

– Министарство одбране до 1. децембра 2019. године ниjе утврдило за 2020. годину броj превозних средстава неопходних за несметан рад, што ниjе у складу са чланом 4а Уредбе о начину коришћења превозних средстава у своjини Црне Горе. Министарство одбране ниjе Управи за имовину доставило податке из књиговодствене евиденциjе о броjу, врсти, типу и старости превозних средстава коjе користи – пише у налазу.

По питању судских трошкова, ДРИ је утврдила да се издаци евидентирани на рачуну 4630 – Отплата обавеза из претходног периода, у укупном износу од 1,1 милион еура, односе на принудно извршење, односно наплату по основу судских одлука.

– Од стране Министарства одбране ниjесу достављени на увид захтjеви за плаћање коjи се односе на предметне издатке уз образложење да jе Министарство финансиjа преусмjерило средства на оваj рачун. Достављена jе документациjа (предлози за извршење) по основу коjих су настали издаци за шест трансакциjа, док за четири трансакциjе министарство не располаже документациjом – утврђено је ревизијом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:25