/ - фото: UNSPLASH
19/11/2021 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Државни дуг на крају септембра 4,08 милијарди еура

Током трећег квартала ове године дошло је до смањења државног дуга у односу на друго овогодишње тромјесечје, прије свега усљед редовне отплате домаћег и ино дуга

Укупан државни дуг, без депозита, на крају септембра ове године износио је скоро 4,08 милијарди еура  или 83,51 одсто бруто домаћег производа (БДП), показују подаци Министарства финансија и социјалног старања.

- Током трећег квартала ове године дошло је до смањења државног дуга у односу на друго овогодишње тромјесечје, прије свега усљед редовне отплате домаћег и ино дуга- наводи се у извјештају Минстарства.

Укупан државни дуг са депозитима на крају септембра је износио 3,56 милијарди еура или 72,84 одсто БДП-а.

- Спољни дуг износио је 3,66 милијарди еура, односно 74,96 одсто БДП-а, док је унутрашњи био 417,36 милиона, односно 8,55 одсто БДП-а. Депозити су на крају септембра износили 520,62 милиона, укључујући 38,45 хиљада унци злата, чија је вриједност 57,95 милиона еура или 10,67 одсто БДП-а”, прецизира се у извјештају.

Из Министарства су рекли да је у трећем кварталу повучено укупно 45,09 милиона, од чега се 30 милиона еура односи на повлачење по ЦЕБ зајму за подршку малим и средњим предузећима, а 6,55 милиона на повлачење кредитних средстава за потребе изградње приоритетне дионице Смоковац – Увач – Матешево.

- За реализацију пројеката у области комуналних дјелатности, енергетске ефикасности, развоја пољопривреде, реформе пореске администрације, унапређења путне инфраструктуре, набавку војне опреме и слично у току трећег квартала ове године повучено је око 8,54 милиона еура- рекли су из Министарства.

Током трећег квартала није било закључења кредитних аранжмана.

- Међутим, Министарство је у току трећег квартала спровело хеџинг трансакцију са четири реномиране свјетске банке, са којима је закључен аранжман унакрсног валутног свопа везано за кредитни аранжман са кинеском Еxим банком- наводи се у извјештају.

Том приликом извршена је конверзија доларског дуга са Еxим банком, на дан реализације трансакције, у износу од око 818 милиона долара, према уговореном курсу ЕУР/УСД од око 1,18, и договорена је фиксна просјечна пондерисана каматна стопа од 0,88 одсто.

- Хеџинг аранжман се реализује тако што ће се између банака и Министарства вршити размјена готовинских токова, на начин што ће банке Министарству достављати доларски износ главнице и камате, обрачунате по стопи од два одсто, према амортизационом плану који Министарство има са Еxим банком, док ће Црна Гора плаћати банкама главницу кредита у еурима конвертовану по уговореном курсу ЕУР/УСД од 1,18, увећану за износ еурске камате обрачунате на неизмирени дио еурског дуга по стопи од 0,88 одсто- објаснили су из Министарства.

Поменути доларски износ ће Минстарство по пријему прослеђивати Еxим банци у складу са динамиком отплате оригиналног кредита.

Из Мнистарства су казали да је наведени хеџинг аранжман утицао на побољшање валутне структуре државног дуга, тако што је удио дуга у еурима порастао са 80,38 одсто државног дуга, колико је износио на крају другог квартала ове године, на 97,08 одсто колико износи на крају трећег тромјесечја.

- Наведени хеџинг аранжман закључен је на период од 14 година, са обавезним прекидом након двије године, када ће се Министарство и банке, као уговорне стране, договорити о наставку или прекиду трансакције- додали су из Министарства.

У складу са тим, стање дуга према Еxим банци ће се током трајања хеџинг аранжмана приказивати у еурској противвриједности према курску ЕУР/УСД уговореном у хеџинг аранжману.

- У извјештају се наводи да је током трећег тромјесечја ове године реализована отплата државног дуга по основу главнице, у укупном износу од 49,67 милиона, од чега се 4,46 милиона еура односило на отплату дуга резидентима, док је отплата дуга нерезидентима износила 45,21 милионеура- показују подаци Министарства.

Из Министарства су додали да је у истом периоду отплаћена и камата у износу од 19,71 милион, од чега отплата ино камате износи 18,87 милиона еура. Према подацима Минстарства, бруто државни дуг је на крају септембра ове године износио 83,51 одсто, док је на крају прошле године био 103,47 одсто.

Када је у питању нето државни дуг, он је на крају септембра био 72,84 одсто, док је на крају прошле године износио 82,63 одсто. Смањењу дуга је, како је објашњено, допринијела отплата дугова из прошлости, побољшсање валутне структуре дуга у трећем кварталу због хеџинга и дрзавни дуг у односу на нову БДП пројекцију Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:06