/ - EBRD
23/02/2024 u 13:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EBRD održaće Investicioni samit za Zapadni Balkan u Londonu

Događaj će okupiti šest premijera Zapadnog Balkana, kao i međunarodne investitore, u cilju isticanja potencijalnih investicionih i poslovnih prilika u regionu i promocije regionalnih prekograničnih projekata

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) biće domaćin Investicionog samita za Zapadni Balkan 2024. u svom sjedištu u Londonu. Bijenalni događaj će se održati u ponedjeljak, 26. februara u 9 časova po lokalnom vremenu i prenosiće se uživo na EBRD website, LinkedIn i YouTube, saopštili su iz ERBD-a.

Događaj će okupiti šest premijera Zapadnog Balkana, kao i međunarodne investitore, u cilju isticanja potencijalnih investicionih i poslovnih prilika u regionu i promocije regionalnih prekograničnih projekata.

- U tradicionalno centralnom događaju samita, Interaktivnoj sjednici premijera, regionalni lideri i predsjednik EBRD-a će se obratiti prisutnima i podijeliti svoju viziju za region. Sesija će imati i dio posvećen pitanjima i odgovorima u razgovoru sa međunarodnim investitorima - navodi se u saopštenju.

Kako je promovisanje zelene tranzicije ključni prioritet Banke u regionu, održaće se poseban panel o zelenoj energiji na Zapadnom Balkanu, koji će okupiti investitore i ključne kreatore politika na ministarskom nivou radi diskusije o maksimalnoj mobilizaciji privatnog kapitala kako bi se ubrzala dekarbonizacija regiona.

Ovo je šesti ovakav samit EBRD-a. Inauguralni Samit za Zapadni Balkan održan je u EBRD-u prije deset godina, u februaru 2014. godine, okupivši po prvi put sve šefove vlada regiona.

Zapadni Balkan je prioritetni region za EBRD koji uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora u regionu, koji je do danas uložio više od 18 milijardi eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:50