/ Оана Кристина Попа
01/06/2021 u 14:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕК исплатила додатних 30 милиона за подршку опоравку привреде

Данашња исплата од 30 милиона еура обављена jе након што jе ЕК утврдила да jе Црна Гора спровела важне мjере у областима управљања jавним финансиjама, финансиjске стабилности, доброг управљања и борбе против корупциjе, те пословног окружења и социjалне заштите, наводи се у саопштењу

Европска комисиjа (ЕК) исплатила jе данас 30 милиона еура у виду изузетно повољних кредита коjи су намиjењени за ограничавање економских посљедица пандемиjе корона вируса.

Из Делегациjе ЕУ у Црноj Гори је саопштено да jе то друга и посљедња транша подршке доступне Црноj Гори у оквиру Програма макрофинансиjске помоћи, укупне вриjедности од 60 милиона еура.

Прва рата од 30 милиона исплаћена jе у октобру.

- Данашња исплата од 30 милиона еура обављена jе након што jе ЕК утврдила да jе Црна Гора спровела важне мjере у областима управљања jавним финансиjама, финансиjске стабилности, доброг управљања и борбе против корупциjе, те пословног окружења и социjалне заштите - наводи се у саопштењу.

Таj облик подршке, како су обjаснили, допуњуjе раниjе одобрену бесповратну помоћ у износу од 55 милиона еура, коjу jе Европска униjа (ЕУ) пружила Црноj Гори за набавку хитне медицинске опреме и помоћ социjално угроженим поjединцима, предузетницима, компаниjама и здравственом и другим секторима, коjи су наjозбиљниjе погођени корона кризом.

Амбасадорка ЕУ у Црноj Гори Оана Кристина Попа казала jе да финансиjска подршка Униjе помаже у заштити здравља и спашавању на хиљаде радних мjеста црногорских грађана.

- Од избиjања пандемиjе осигурали смо преко 115 милиона еура бесповратних средстава и повољних заjмова. Донирали смо 100 респиратора и више од милион комада заштитне здравствене опреме, док ће новац ЕУ бити искориштен и за изградњу двиjе нове клинике и обнову броjних лабораториjа у земљи - навела jе Попа.

Амбасадорка jе додала да jе уплата друге транше микрофинансиjске помоћи jош jедна потврда да jе ЕУ са Црном Гором солидарна у добрим и лошим временима.

Програм макрофинансиjске помоћи за Црну Гору дио jе пакета макрофинансиjске помоћи вриjедног три милиjарде еура, коjи jе Комисиjа предложила за десет партнера у процесима проширења и сусjедства, како би им помогла да ограниче економске посљедице пандемиjе корона вируса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:33