Skala ekonomska pada, ilustracija / - SCREENSHOT
26/10/2023 u 08:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ekonomska aktivnost u eurozoni najniža od marta 2013.

Menadžeri su pesimistički raspoloženi u prognozama poslovanja za narednih 12 mjeseci, uz neznatno poboljšanje u uslužnom sektoru, ali i pogoršanje u industrije

Pad poslovne aktivnosti u eurozoni produbljen je u oktobru, odražavajući ubrzani tempo slabljenja potražnje za robom i uslugama, pokazao je izvještaj S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u oktobru 0,7 bodova u odnosu na septembar, na 46,5 poena, najnižu vrijednost od novembra 2020. godine, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaj za S&P Global.

Ako se izuzmu pandemijske godine, vrijednost je najniža od marta 2013. godine i niža je od 50 bodova, što znači da pokazuje pad aktivnosti, prenosi SEEbiz.

/ U eurozoni, stvari idu s loših na gore. Ne bismo se iznenadili kada bi eurozona u drugoj polovini godine skliznula u blagu recesiju, s dva uzastopna kvartala pada aktivnosti - konstatovao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomista HCOB-a.

Kompanije su u oktobru uglavnom radile na osnovu starih narudžbina, što znači da se ne nazire skorija promjena trenda.

Aktivnost u uslužnom sektoru ponovo se smanjila u oktobru, a pala je i potražnja, najsnažnije od početka 2021. godine. U industriji, aktivnost je smanjena 16. mjesec zaredom, a narudžbe su se naglim padom približile nivou s kraja finansijske krize 2009. godine.

Menadžeri su pesimistički raspoloženi u prognozama poslovanja za narednih 12 mjeseci, uz neznatno poboljšanje u uslužnom sektoru, ali i pogoršanje u industrije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:05