Привредна комора, округли сто / - Привредна комора
08/12/2021 u 11:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Енергетска ефикасност наjздравиjи начин смањења посљедица по животну средину

ПКЦГ и МКИ организовал су округли сто на тему “Успостављање захтjева еко дизаjна за професионалне расхладне ормаре, ормаре за брзо хлађење или замрзавање, компресорско-кондензаторске jединице и процесне чилере и уређаjе за гриjање и хлађење ваздуха, те високотемпературне процесне чилере и вентилатор-конвекторе”

Привредна комора Црне Горе у сарадњи са Министарством капиталних инвестициjа организовала jе округли сто на тему “Успостављање захтjева еко дизаjна за професионалне расхладне ормаре, ормаре за брзо хлађење или замрзавање, компресорско-кондензаторске jединице и процесне чилере и уређаjе за гриjање и хлађење ваздуха, те високотемпературне процесне чилере и вентилатор-конвекторе”.

Директорица сектора удружења Славица Павловић казала jе да jе округли сто организован у циљу упознавања релевантних субjеката у Црноj Гори са нацртима прописа за увођење захтjева за еко дизаjн одређених група производа коjи утичу на потрошњу енергиjе, те да ће се овим, сходно пракси у ЕУ, уредити стављање на тржиште производа коjи утичу на потрошњу енергиjе и у Црноj Гори.

- Привредна комора, организациjом округлих столова и сличних догађаjа за привреду, ради на представљању законодавног оквира коjи доносе надлежне институциjе, те колико jе то могуће, приjе усваjања упознаjе привреднике са њиховим кључним одредбама. Приjе свега, намjера jе да када се крене са имплементациjом, привредници буду што боље упознати са оним што jе прописано – истакла jе Павловић.

Владимир Дурутовић, генерални директор Директората за енергетику и енергетску ефикасност Министарства капиталних инвестициjа истакао jе да енергетска ефикасност представља веома значаjну област у свим актуелним дешавањима у енергетици.

- Свjесни смо утицаjа енергетике на климатске промjене. Наjздравиjи начин на коjи можемо доприниjети смањењу посљедица по животну средину, jесте енергетска ефикасност - сматра Дурутовић.

Према његовим риjечима, Црна Гора jе далеко одмакла на путу имплементациjе директива ЕУ из области енергетске ефикасности.

- Сада, као резултат тога имамо донесен Закон о ефикасном коришћењу енергиjе, са 55 подзаконских аката, а у току су његове измjене и допуне на основу нових директива – истакао jе он.

Дурутовић jе казао да су донесена два нова правилника коjима ће се увести поступна забрана стављања на тржиште одређених, мање ефикасних технологиjа, као и оних коjе имаjу значаjан негативан утицаj на животну средину. Он истиче важност укључивања привреде и других стручних организациjа у циљу упознавања са прописаним захтjевима и обавезама коjе предстоjе у наредном периоду.

- Континуирано информисање компаниjа и инспекциjских органа о предстоjећоj примjени прописаних захтjева за екодизаjн производа коjи утичу на потрошњу енергиjе доприниjеће већоj спремности свих учесника на тржишту: увозника и дистрибутера по питању набавке енергетски ефикасних производа, а инспекциjских органа по питању контроле производа на тржишту – навео jе Дурутовић.

Алекса Ћулафић, Директорат за енергетику и енергетску ефикасност Министарства капиталних инвестициjа, презентовао jе прописе коjима се уређуjу захтjеви еко дизаjна за професионалне расхладне ормаре, ормаре за брзо хлађење или замрзавање, компресорско-кондензаторске jединице и процесне чилере, уређаjе за гриjање и хлађење ваздуха, високотемпературне процесне чилере и вентилатор-конвекторе.

Према његовим риjечима, ЕУ jе прописала правила за стављање на тржиште односно употребу производа коjи утичу на потрошњу енергиjе. У складу са обавезама из Споразума о енергетскоj заjедници и процесу приступања ЕУ, Црна Гора има обавезу транспоновања Директиве 2010/30/ЕУ о означавању производа коjи утичу на потрошњу енергиjе, Директиве 2009/125/ЕЦ о увођењу захтjева за еко дизаjн производа коjи утичу на потрошњу енергиjе и имплементациjе мjера (регулатива) за поjедине групе производа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:43