Порто Монтенегро / -PM
28/09/2021 u 08:29 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европској унији не смета што Агенција за заштиту конкуренциjе двије године испитује отпис дуга

Као земља кандидат за приступање ЕУ, Црна Гора треба да обезбиjеди транспарентност у свим одлукама о државноj помоћи, те оперативну независност АЗК, као и ефикасност контроле државне помоћи на свим нивоима, укључуjући и jачање биланса остварених резултата у области извршења, поручили су из Делегације ЕУ

На Агенциjи за заштиту конкуренциjе као државном органу надлежном за државну помоћ jе да одлучуjе о усклађености поjединачних случаjева државне помоћи са важећим прописима о државноj помоћи, навели су из Делегације Европске уније у Црној Гори на питање „Дана“ да ли је отпис дуга за комуналиjе Адријатик маринасу од 5,6 милиона законита државна помоћ.

– Као земља кандидат за приступање ЕУ, Црна Гора треба да обезбиjеди транспарентност у свим одлукама о државноj помоћи, те оперативну независност АЗК, као и ефикасност контроле државне помоћи на свим нивоима, укључуjући и jачање биланса остварених резултата у области извршења – поручили су из Делегације Европске уније у Црној Гори.

”Није нормално да општина која је тада имала буџет од 17 милиона опрашта дугове од 5,6 милиона. То једноставно није примјерено, апсурдно је

Редакција „Дана“ је поводом овог случаја, Делегацији ЕУ у Црној Гори упутила питања да ли сматрају да jе Агенциjа досад требало да заврши испитни поступак и оциjени да ли jе отпис дуга био законита или незаконита државна помоћ? Да ли агенциjама за заштиту конкуренциjе у државама чланицама ЕУ треба оволико времена да спроведу испитне поступке и оциjене да ли jе нека помоћ законита или не? Делегацију ЕУ питали смо и да ли их је Агенциjа извиjестила из коjих разлога jош ниjе завршила испитни поступак, те да ли се Делегација распитивала код Агенциjе да ли су ишта урадили поводом доношења одлуке и утврђивања да ли jе отпис дуга од 5,6 милиона законита помоћ? Подсјећања ради, власницима Порто Монтенегра, фирми Адријатик маринас, дуг jе отписала Општина Тиват.

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) већ скоро двије године не доноси одлуку да ли је Општина Тиват законито или незаконито отписала дуг за комуналије фирми Адријатик маринас која газдује Порто Монтенегром. АЗК је испитни поступак покренула у октобру 2019. године и то након што им је 2018. године Делегација ЕУ у Црној Гори писала и питала их да ли су цијенили је ли отпис дуга у складу са прописима.

У рjешењу о покретању испитног поступка пише да jе Општина Тиват, као давалац државне помоћи, додиjелила потенциjално неусклађену државну помоћ привредном друштву Адриjатик маринас од око 5,6 милиона. – Општина Тиват jе, у складу са чланом 12 Закона о контроли државне помоћи, била дужна да Агенциjи достави приjаву потенциjалне државне помоћи и додиjели тек након доношења одлуке Агенциjе. Општина ниjе доставила све релевантне податке, информациjе и документациjу Агенциjи на основу коjих би могли дониjети рjешење у складу са законом – пише у извјештају АЗК 2019. године.

Порто Монтенегру дуговање отписала бивша тиватска власт

Власницима Порто Монтенегра дуг за комуналије отписан је одлуком Скупштине општине у којој су тада већина били одборници ДПС-а. Одлуку су изгласали почетком 2018. године, а афером „Комуналиjе“ бавило се и Специjално државно тужилаштво, коjе jе оциjенило да у конретном случаjу ниjе било неправилности коjе би указивале да jе извршено кривично дjело за коjе се гони по службеноj дужности. П

Предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић, раније је казао за „Дан“ да откад је он на тој позицији нијесу имали никакве састанке у вези са испитним поступком. У неколико наврата су састанци одлагани.

– Европска комисија је тражила да се Агенција изјасни да ли се ради о потенцијално неусклађеној помоћи. Није нормално да општина која је тада имала буџет од 17 милиона опрашта дугове од 5,6 милиона. То једноставно није примјерено, апсурдно је. Оно што је дефинитивно је да не постоји никакав пратећи документ између Владе, Адријатик маринаса и Општине Тиват, на основу чега је реализован отпис дуга. Само је ту била скупштинска процедура, и то је одрађено преко скупштине општине – рекао је раније Комненовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:44