Исплате у фебруару / -Фото: Принтскрин
03/07/2021 u 08:30 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фидији Управа јавних радова исплатила милион и по из буџета

Фидији је за пет мјесеци исплаћено милион и по еура по разним основама, упркос промјени у Управи јавних радова, из разлога што су наслиједили раније потписане уговоре са фирмом чији је оснивач потписао споразум о признању кривице за утају пореза

Управа јавних радова током првих пет мјесеци ове године исплатила је 1.471.246 еура компанији Фидија, чији је основач Јоко Благојевић, коjи jе почетком маjа 2019. године хапшен у операциjи "Клап" због утаjе пореза, а затим jе са тужилаштвом договорио споразум о признању кривице. То се може видјети у документацији коју је Министарство финансија и социјалног старања (МФСС), на чијем челу је Милојко Спајић, доставило Мрежи за афирмацију невладиног сектора (МАНС), а која се тиче буџетске потрошње након избора Владе премијера Здравка Кривокапића.

image

Јоко Благојевић

фото: Срђа Бољевић

Управа jавних радова уплатила је фирми Фидиjа 20.213 еура 25. jануара 2021. године. Иста компанија је добила и субвенциjе за пружање услуга од 1.919 еура, које су уплаћене 9. фебруара 2021. године са рачуна Министарства економског развоjа.

Управа jавних радова Фидији је уплатила 308.053 еура 26. фебруара, као и 54.963 еура 23. фебруара. Са рачуна, који има намјену изградње и реконструкциjе обjеката здравства, 17. марта исплаћено је 141.200 еура фирми Фидија, а у два наврата, 15. и 27. априла 2021. године, Управа је тој компанији исплатила укупно 212.787 еура.

Са рачуна Управе јавних радова – изградња локалне инфраструктуре, уплаћена су такође у два наврата, 14. и 16. априла ове године, укупно 348.044 еура. Посљедње исплате обављене су 24. маjа, исплаћена су 97.223 еура, а 13. маjа укупно 286.844 еура.

На челу Управе јавних радова до почетка фебруара ове године налазио се Решад Нухоџић, који је на ту функцију изабран током претходне власти на челу са ДПС-ом. Нухоџића је на том мјесту замијенио Боро Лучић, који је од почетка фебруара вршилац дужности директора Управе јавних радова. Према незваничним информацијама "Дана", нови менаџмент Управе јавних радова није потписао ниједан нови уговор са компанијом Фидија, већ су све исплате које су обављене до маја ове године извршене искључиво на основу уговора који су склопљени у ранијим годинама и који су дошли на наплату.

"Дан" је у новембру прошле године објавио да је Управа jавних радова, на челу са директором Решадом Нухоџићем, потписала мjесец раније уговор вриjедан скоро 400 хиљада еура са конзорциjумом, коjи предводи компаниjа Фидиjа, за посао извођења додатних радова на изградњи Дома старих у Подгорици. Тада је објављено да се ради о фирми Јока Благојевића, коjи jе почетком маjа 2019. године хапшен у операциjи "Клап" због утаjе пореза, а затим jе са тужилаштвом договорио споразум о признању кривице. Недуго након објаве тог новинског чланка Јоко Благојевић је у децембру 2020. године пренио власништво над компанијом на члана своје породице Ивана Благојевића.

Управа jавних радова први пут прошле године није бирала као наjповољниjу понуду компаниjе Фидиjа, упркос подацима у медиjима коjи су оснивача те компаниjе доводили у везу са кривичним дjелима. Портал "Виjести" jе у jуну 2019. године обjавио да jе Комисиjа за оцjену и вредновање Управе jавних радова одлучила да у том мjесецу као наjповољниjу понуду, на тендеру за изградњу саораћаjнице у бизнис зони Моjковац, изабере понуду грађевинске фирме Фидиjа из Подгорице, у власништву Jока Благоjевића. Проциjењена вриjедност посла на том тендеру била jе 860 хиљада еура.

Афера "Клап", уз аферу "Вардар", представља у Црној Гори jедну од наjвећих афера утаjе пореза и доприноса, коjа jе откривена у последнjих неколико година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:32