ranko aligrudic, direktor, fond pio / -BARINFO.ME
04/01/2022 u 16:49 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Алигрудић: Фонду ПИО фали 129,4 милиона еура

Вршилац дужности директора Фонда Ранко Алигрудић појаснио је да ће се финансирање укупних издатака вршити из изворних примитака Фонда, тj. доприноса за обавезно социjално осигурање, у износу од 332,76 милиона еура или 72 одсто, док ће се преостали износ од 129,41 милион или 28 одсто, обезбиjедити из општих прихода буџета Црне Горе

Буџетом Фонда за пензијско-инвалидско осигурање (ПИО) за 2022. годину планирана су средства у укупном износу од 462,17 милиона еура, што jе за осам милиона више у односу на 2021. годину, саопштили су "Дану" из Фонда ПИО.

Вршилац дужности директора Фонда Ранко Алигрудић појаснио је да ће се финансирање укупних издатака вршити из изворних примитака Фонда, тj. доприноса за обавезно социjално осигурање, у износу од 332,76 милиона еура или 72 одсто, док ће се преостали износ од 129,41 милион или 28 одсто, обезбиjедити из општих прихода буџета Црне Горе.

– Планирана средства за исплату права у 2022. години износе 455 милиона еура или 98,45 одсто укупних издатака Фонда, док jе за социjални програм за потребе корисника права планирано 2,8 милиона еура, што чини 0,61 одсто укупног буџета Фонда. На краjу, средства коjа се односе на стручне и оперативне послове Фонда планирана су у износу од 4,37 милиона еура, односно 0,94 одсто укупних издатака Фонда – рекао је Алигрудић.

Очекују још двије хиљаде пензионера

Према статистичким подацима за новембар, Фонд ПИО исплаћуjе права за укупно 128.128 корисника права из пензиjског и инвалидског осигурања, коjи су то право остварили сходно Закону о ПИО или примjеном међународних споразума о социjалном осигурању закљученим од стране Црне Горе.

– Наведени броj обухвата 118.206 корисника права у Црноj Гори и 9.922 корисника права у иностранству. Процjењуjе се да ће у 2022. години право на пензиjу остварити око 2.000 нових корисника – навео је Алигрудић.

Према подацима за последњу исплаћену пензиjу, коjа се односи на новембар, просjечна пензиjа у Црноj Гори износи 292,75 еура.

Када је у питању дефицит у 2021. години, буџетом је било планирано да се из буџета државе обезбиједи око 30 одсто укупних средстава, међутим, подаци о остварењу прихода и извршењу расхода Фонда за период jануар–новембар показуjу тенденциjу пада дефицита, те jе он у наведеном периоду износио 26,79 одсто.

На питање за колико ће бити увећане пензије у овој години и када ће се то знати, казао је да податке који су битни за усклађивање пензија објављује Монстат.

– Уколико из обjављених података Монстата произађе законска обавеза усклађивања пензиjа, Управни одбор Фонда ПИО у наjкраћем року доноси одговараjући сет одлука. Сходно наведеном, подаци о износу минималне пензиjе утврђене према законскоj обавези о усклађивању пензиjа и вриjедности пензиjе за jедан лични бод, као и броjу пензионера коjи примаjу ову пензиjу, биће доступни након обjављивања потребних статистичких података од стране Монстата и доношења одговараjућих одлука управног одбора Фонда. Износ наjниже пензиjе прописан jе Законом о ПИО на начин да наjнижа вриjедност личног коефициjента може износити наjмање 0,5 – прецизирао је Алигрудић.

Појаснио је да је по садашњем закону, који је ступио августа 2020. године, предвиђено усклађивање пензиjа и вриjедности пензиjе за jедан лични бод по тзв. ротираjућоj формули.

– Умjесто дотадашњег усклађивања са 75 одсто кретања потрошачких циjена и 25 одсто кретања зарада, новом формулом уводи се усклађивање са 75 одсто параметра (потрошачких циjена или зарада) коjи jе већи и 25 одсто параметра (потрошачких циjена или зарада) коjи jе мањи – казао је Алигрудић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 13:04