Maida Gorčevič / - DJORDJE CMILJANIC/VLADA CRNE GORE
26/09/2024 u 14:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gorčević: Vlada Crne Gore usvojila Reformsku agendu

Vlada Crne Gore danas je na sjednici Vlade usvojila Reformsku agendu, jednu od najbitijih stvari u okviru ekonomske konvergencije ne samo Crne Gore već Zapadnog Balkana, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

- Usvojena je reformska agenda koja podrazumijeva niz reformi koje ćemo sprovoditi, i na kraju krajeva dobiti određeni iznos novca za te reforme - istakla je Gorčević, prenosi portal RTCG.

Kaže da je Plan rasta usvojen je ranije, nakon čega je, kako navodi, Vlada imala zadatak da oformi tim, koji je pokazao posvećenost da se ovakav dokumet usvoji.

Gorčević sa Varheljijem: Napravljen veliki iskorak u procesu evropske integracije

- Crna Gora je dobila 383, 5  miliona  eura - istakla je Gorčević i napomenula da se radi 110 miliona bespovratnih sredstava, a ostatak je obezbijeđen kroz povoljne kredite.

-Od ukupnog iznosa planirano je da 178,5 miliona eura bude dodijeljeno u vidu budžetske podrške, dok će preostalih 205 miliona eura biti dodijeljeno za finansiranje infrastrukturnih projekata i implementirani kroz mehanizam Zapadnobalkanskog investicionog okvira -napomenula je Gorčević.

Plan je, kako kaže, da se od ukupnog iznosa 7 odsto sredstava dodijeli na početku sprovođenja Plana rasta, a ostatak u šest polugodišnjih tranši podrške, u zavisnosti od stepena realizacije planiranih reformi.

Prva tranša očekuje se do kraja godine, u iznosu od oko 30 miliona eura.

Najavila je i formiranje koordinacionog tijela koji će nazirati implementaciju.

Rasformirana Uprava za inspekcijske poslove, niko neće ostati bez posla

Niko od inspektora, državnih inspektora i namještenika neće ostati bez posla nakon ukidanja Uprave za inspekcijske poslove, saopštio je potpredsjendik Vlade za infrastrukturu i regionalni razvoj Milun Zogović.

 

- Imali smo predlog odluka i izmjena Zakona o inspekcijskom nadzoru koji stupa na snagu 1. oktobra 2024. godine, kojim je predviđena transformacija odnosno prestanak sa radom Uprave za inspekcijske poslove. Niko od angažovanih u Upravi neće ostati bez radnog angažmana, kako su najavljivali oni koji su se protivli ovom zahtjevnom projektu -istakao je on.

Vlada je, kako kaže,  donijela odluku o preuzimanju službenika Uprave za inspekcijske poslove.

-U Upravi je bilo angažovano oko 300 lica sa ugovorom na neodređeno, i još 30-ak lica po ugovoru o djelu. Vlada je donijela preporuku da se licima koji su bili angažovani po ugovoru o djelu produži ugovore do 13.12. tekuće godine- naveo je Zogović.

Vlada usvojila informaciju o kupovini objekta za smještaj studenata

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović saopštila je Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila informaciju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija o kupovini objekta za smještaj studenata.

Kako kaže odabrana je ponuda kompanije Čelebić City D.O.O. Podgorica za objekat u Donjoj Gorici u kojem će biti smješteno najmanje 230 studenata.

Vlada usvojila informaciju o kupovini objekta za smještaj studenata

Ukazala je na dobru saradnju sa Studentskim parlamentom Crne Gore, i najavila projekat izgradnje novog Studentskog doma 2025. godine. Istakla je i da je u prethodnom periodu uloženo preko milion eura u studentske domove u Podgorici.

-Danas smo obišli Plavi dvor, koji je tokom ljeta rekonstruisan- ukazala je resorna ministarka.

Predsjednik Studenstkog porlamenta Vedran Vujisić istakao je da postoji poloitička volja za rješavanje problema na koje je Studentski parlament godinama ukazivao.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 14:17