Поглед на село Матаруге / - Б.Је.
30/12/2021 u 13:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Група НВО: Пројекат у селу Матаруге у супротности са стратешким циљевима Црне Горе

Потенцијално доношење одлуке о издавању концесионих права на експлоатацију угља на локалитету Матаруге у супротности је стратешким циљевима Црне Горе у контексту европских интеграција, казали су у саопштењу

Група НВО организација коју чине Bankwatch, Да заживи село, Легалис и Еко-тим, упутила је данас Министарству капиталних инвестиција коментаре на нацрт концесионог акта о енергетској минералној сировини мрколигнитни угаљ локалитета “Матаруге”, општина Пљевља, а  за који је у току јавна расправа.

- Анализа оправданости остваривања јавног интереса, као обавезни дио концесионог акта  није достављена уз Нацрт концесиног акта на разматрање и јавну расправу. Ова анализа је од посебне важности за укупну црногорску јавносност како би се уопште могло дискутовати и расправљати о додјели концесије. Стога, јавни интерес, који је основ за додјелу концесија и обављање концесионе дјелатности није доказан или анализа која то потврђује није дата на увид јавности. Није познато да ли је Министарство капиталних инвестиција израдило овакав акт, те уколико јесте Министарство га треба учинити јавним и доступним за јавно коментарисање а постојећи нацрт концесионог акта до тада повући са јавне расправе - наводе из групе НВО.

Доношење одлуке о издавању концесионих права на експлоатацију минералних сировина, у конкретном случају микролигнитног угља на локалитету Матаруге у супротности је са недавном одлуком Владе Црне Горе о престанку даљег коришћења угља након 2035. године. Црна Гора се ове године придружила савезу ППЦА (Powering Past Coal Alliance), који промовише прелазак са угља на чисте изворе енергије и најавила да ће најкасније 2035. године престати да употребљава угаљ у енергетске сврхе.

Потенцијално доношење одлуке о издавању концесионих права на експлоатацију угља на локалитету Матаруге у супротности је стратешким циљевима Црне Горе у контексту европских интеграција што између осталог имплицира и поштовање климатско-енергетских политика Европске заједнице. У годинама испред нас свака инвестиција и напор требају бити посвећени енергетској транзицији а не увећању експлоатације угља.

Додатно, Матарушко поље је карстно подручје које се налази у сливу Ћехотине, те је велика претпоставка да подземне карстне воде завршавају у ријеку Ћехотину и Отиловичко језеро. Пробој загађених отпадних вода из копа угља би загадио воду ове ријеке и језера и тиме би се угрозило здравље грађана Пљеваља који користе воду из Отиловићког језера за водоснабдијевање, те би се угрозио живи свијет у овом слатководног екосистему.

- Са планираним отварањем лежишта угља у Матаругама затвара се свака могућност за рурални развој овога подручја те могућност очувања и унапрјеђивања биолошке, геолошке и предионе разноврсности. Како је ово један од првих циљева заштите природе и креирања полазних основа за одржву валоризацију овог подручја у складу са законитостима природе, у том смислу, покренут је поступак заштите горњег тока ријеке Ћехотине и очекује се проглашење овог подручја заштићеним у првом кварталу наредне године. Имајући у виду предње наведено, отварање лежишта угља у Матаругама је у колизији за циљевима заштите природе - закључује се у заједничком саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 07:09