Нурковић / Фото: Дан, Архива
14/03/2022 u 13:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бојанићев ресор сумња да је Нурковић оштетио државу за више милионе еура

Основано сумњамо да су бивши министар и бивши директор Управе за саобраћај злоупотијебили службени положај, тврде из МКИ

Одјељење за борбу против корупције Министарства капиталних инвестиција, на чијем је челу Младен Бојанић, сумња да су бивши министар саобраћаја и поморства Османа Нурковића и бивши директор Управе за саобраћај Сава Параче злоупотијебили положај и оштетили државу за десетине милионе еура. 

Сумње су у вези са реализацијом пројекта изградње тунела „Kлисура“ и реконструкције дионице пута Лубнице – Језерине.

Одјељење је доставило информације вршитељки дужности Врховног државног тужиоца Маји Јовановић.

- Реализација пројекта изградње и реконструкције дионице пута „Лубнице- Језерине“ уговорена је 2. децембра 2016. године за износ од 34.694.804 еура, а након пет година неизвјестан је завршетак овог инфранструктурног пројекта иако ће држава, како је то постало јасно, након промјене претходне извршне власти, морати да плати извођачу Еуро асфалт (БИХ) још најмање 20 милиона еура за додатне трошкове у односу на првобитно уговорену цијену- наводи Министарство.

Основано сумњају да су Нурковић и Парача, у својству, сада бивших, министра саобраћаја, односно, директора Управе за саобраћај, користили свој положај за закључивање и реализацију сложеног инфраструктурног пројекта.

image

Парача

Фото: Дан, Архива

- Иако је од самог почетка реализације посла било јасно да се исти неће и не може успјешно реализовати у уговореним роковима и за уговорен износ средстава, чиме су свјесно и намјерно омогућили наступање штетних последица, а самим тим угрозили јавни интерес- истичу у овом ресору.

Такође, основано сумњају да је Нурковић, у својству бившег министра саобраћаја Владе Црне Горе, од краја 2016. до децембра 2020. године, као службено лице у урачунљивом стању и са умишљајем свјесно пропустио да пријави кривично дјело злоупотребе службеног положаја, прописано KЗ Црне Горе, а учињено од стране директора Управе за саобраћај Параче, поводом пројектовања и реализације изградње појединих дионица на планираној траси пута Лубнице-Језерине, односно извршених плаћања.

Из МКИ тврде да је он то морао знати као вршилац дужности ресорног министра саобраћаја у Влади Црне Горе, као инвеститора пројекта.

- Искрено се надамо да ће нови челници тужилачких организација утицати да се ове наше иницијативе што прије размотре не би ли се зауставила досадашња пракса да извиђаји трају унедоглед или до могуће застаре конкретног кривичног дјела - поручује Министарство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:38