ОКРУГЛИ СТО ЕВРОПА САД / ФОТО: ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ
01/02/2022 u 18:38 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

И трудницама се морају повећати плате

Повећање се односи на све запослене, запослени за то вријеме прима пуну зараду, а послодавац има право на рефундацију у складу са Законом о социјалној и дјечјој заштити и преко Центра за социјално, казао је представник МЕР-а Марко Ћиповић

Представници послодаваца и Координационог тијела за праћење и примјену програма "Европа сад" одржали су јуче у просторијама Привредне коморе Црне Горе састанак на ком је тема била недоумице у вези са примјеном овог економског програма. Како су истицали представници послодаваца, највише забуне су како ће се обрачунавати рад у ноћној смјени, за вријеме државних празника, као и евентуално трудничко боловање, те да ли ће Министарство здравља контролисати додатно потврде које доктори издају радницима за боловања краћа од шездесет дана.

С обзиром на то да је било и питања на која представници ресорних министарстава нису имали конкретне одговоре, представници ових владних ресора оставили су простора да о одговорима на та питања накнадно упознају послодавце и јавност.

Поред бројних недоумица које су привредници изнијели, најчешће је било да ли ће се повећати плате запосленима који се налазе на породиљском или родитељском одсуству.

Представник Министарства економског развоја Марко Ћиповић истакао је да се повећање зарада односи и на ову категорију запослених.

– Повећање се односи на све запослене, запослени за то вријеме прима пуну зараду, а послодавац има право на рефундацију у складу са Законом о социјалној и дјечјој заштити и преко Центра за социјално – поручио је Ћиповић.

Међу недоумицама је било и питање у вези са поступањем када обрачун зараде износи мање од 450 еура, колико је предвиђено програмом "Европа сад", те да ли се запосленом мора повећати коефицијент.

– Обрачун зараде се не мијења програмом "Европа сад", примјењују се коефицијенти који већ постоје, тако да програм не подразумијева промјену коефицијената. Уколико по обрачуну зарада, према закону не дођете до 450 еура, већ мање, потребно је да се изврши такозвана позитивна корекција, и запосленом треба исплатити минималну зараду која је прописана овим програмом – поручила је Милена Миловић из Министарства финансија и социјалног старања.

Стигло 40 пријава потенцијалног кршења права радника

Координационо тијело је констатовало да jе до сада пристигло око 40 приjава коjима се наjављуjу потенциjална кршења права радника, те да ће инспекциjски органи помно пратити ове случаjеве и поjачати инспекциjски надзор тих субjеката приликом исплате зарада за jануар.

– Формирана jе и радна група коjа jе добила задатак да се у оперативном смислу стара о континуираном и благовременом међуресорском усаглашавању ставова и ажурирању jединствене листе, како би сви презентовани одговори били jасно и прецизно формулисани, у функциjи отклањања евентуалних недоумица, било правне, било административно-техничке природе – поручили су из владиног Координационог тијела.

Након састанка у Привредној комори, Координационо тијело за примјену програма "Европа сад" одржало је други састанак, на ком је истакнуто да је мали број послодаваца смањио радно вријеме својим запосленима.

– Као врло охрабруjући примjер коjи потврђуjе широку подршку послодаваца програму "Европа сад" наведен jе податак да су надлежне инспекциjе током jануара текуће године регистовале свега 123 радника, или 0,06 одсто од укупног броjа запослених у Црноj Гори, код коjих jе забиљежена промjена уговора о раду са пуног на скраћено радно вриjеме – саопштено је из Владе након састанка.

Из Владе су истакли и да се имплементациjа сета нових законских рjешења у оквиру програма "Европа сад" одвиjа врло успjешно и планираном динамиком.

– У пуном капацитету стављен је у функциjу бесплатни телефонски сервис за анонимне приjаве грађана коjе се тичу ускраћивања права из радног односа од стране послодаваца, преко броjа 080-555-555, сваког дана од седам до 20 часова – поручили су из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 03:00