Здравко Кривокапић / -SASAMATIC
27/02/2022 u 10:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

И Здравко Кривокапић отпутовао у Лондон

Црногорски премијер ће присуствовати Инвестиционом самиту Западног Балкана 2022. у организацији Европске банке за обнову и развој који ће се одржати у понедељак, 28. Фебруара

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) биће домаћин шефовима влада Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Црне Горе, Северне Македоније и Србије на свом Инвестиционом самиту Западног Балкана 2022. који ће се одржати у понедељак, 28. Фебруара у Лондону.

Самиту ће присуствовати Здравко Кривокапић, предсједник црногорске Владе, Ана Брнабић, председница Владе Србије, Димитар Ковачевски, премијер Северне Македоније, Аљбин Курти, премијер Косова, Еди Рама, премијер Албаније, Зоран Тегелтија, предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине и Одиле Ренауд-Бассо, председница ЕБРД.

Према информацијама портала Дана у Лондион је са премијером отпутовао и министар економског развоја Јаков Милатовић.

Комесар ЕУ за проширење, Оливер Вархељи, такође ће се обратити на самиту.

Ово је пети самит ЕБРД-а те врсте; инаугурални Самит Западног Балкана, који је по први пут окупио све премијере региона, одржан је у ЕБРД у фебруару 2014. Циљ самита је да се истакне могућности улагања и пословања и да се промовише регионална повезаност.

Западни Балкан је приоритетна регија за ЕБРД, највећег институционалног инвеститора у региону, са више од 15 милијарди еура уложених до данас.

У Црну Гору ЕБРД је у 2021. уложила 22 милиона еура, са укупним обавезама од 703 милиона еура. Недавно је ЕБРД подржала свеобухватну ревизију развоја широкопојасне инфраструктуре у Црној Гори, уз техничку помоћ коју је финансирала ЕУ преко Инвестиционог фонда за западни Балкан (ВБИФ).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 08:26