/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
24/09/2021 u 15:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИРФ бившем руководству: Исплаћени су вам бонуси преко 100 000 еура само за 2019.

У недостатку аргумената да оспоре своју кривицу служе се неистинима о тренутном стању у ИРФу и клеветањем новог руководства, које је против њих покренуло кривични поступак, наводе у реаговању

На реаговање бившег менаџмента Инвестиционо развојног фонда одговорили су предсједника Одбора директора ИРФ Велизар Калуђеровића и извршна директорке Ирена Радовић.

Одговор на реаговање преносимо у цјелости:

Чињеница да аутори реаговања своја имена крију иза псеудонима „старо руководство ИРФа“ сликовито говори са колико несигурности покушавају да пред лицем јавности прикрију своју, чврстим доказима поткријепљену, кривичну одговорност.

У недостатку аргумената да оспоре своју кривицу служе се неистинима о тренутном стању у ИРФу и клеветањем новог руководства, које је против њих покренуло кривични поступак.

Могли би им опростити за неистине упућене према нама лично, али је недопустиво и неопростиво јавно манипулисати и служити се неистинама које могу створити ружну слику о ИРФу као неспорно здравој, одрживој и институцији од изузетног значаја за фунционисање црногорске привреде и њен опоравак.

Због јавности само ћемо нагласити да ИРФ (и поред изазова који су на почетку ове календарске године сачекали ново руководство) на данашњи дан има остварење годишњег плана на нивоу од скоро 90% и већ сада је потпуно извјесно да ће ново руководство и запослени остварити и премашити годишњи план за 2021. годину.

За разлику од 2020. године у којој је „безимено бивше руководство“ увело ИРФ у губитак од преко 11 милиона еура, све пројекције указују да ћемо за ову пословну годину остварити позитиван финансијски резултат.

Уз претходно, ИРФ је данас стабилизована и ликвидна инситиуција што омогућава да се уредно измирују све обавезе према међународним кредиторима и сви кредитни захтјеви који испуњавају прописане услове за подршку развоју и опоравку црногорске привреде, буду уредно и благовремено одобрени и исплаћени.

Обезбијеђена су и нова кредитна средства од међународних кредитора реда величине 220 милиона ЕУР, од чега 60 милиона за зелено финансирање, што представља додатну гаранцију за издашну кредитну подршку црногорској економији, под повољним условима.

Јавност треба да зна да су безимени потписници јучерашњег реаговања тужили ИРФ код Основног суда у Подгорици користећи фалсификоване уговоре о раду. Исплата по истим би износила преко преко 300 000 еура.

Јавност такође треба да зна:

• да су претходне године бившем руководству, поред редовних зарада, исплаћени бонуси реда величине преко 100 000 еура, само за 2019. годину.

• Бивши предсједник одбора директора и извршни директор ИРФ, Зоран Вукчевић, је користећи чињеницу да је оставариовао енормна годишња примања по основу зарада, исплаћених бонуса и других накнада које је оставраивао у ИРФу, додатно тражио и остварио право на повраћај више плаћених доприноса у износу 16.904, 25 еур само за 2020. годину, док му је за период 2016-2020. држава по овом основу исплатила укупно 62.583, 04 ЕУР.• да је старо руководство само себи додијелило стамбене кредите у износу од преко 305.000 ЕУР са каматном стопом од 1% и роком отплате до 30 година

Насупрот описаном халапљивом поступању старог руководства, ново руководство ИРФа је одмах на почетку свог мандата укинуло права на бонусе и одговорно се односи према интересу инститцује и државе као оснивача.

Позивамо старо руководство да ситуацију у коју су сами себе довели не потцјењују и суоче се са свом њеном озбиљношћу у овом и новим случајевима који ће бити ускоро актуелизовани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:00