Са јучерашње сједнице / -Фото: ЦГЕС
29/06/2021 u 08:45 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Италијани вагају о исплати дивиденде Црногорског електропреносног система

Jедногласном одлуком акционара усвоjени су јуче финансиjски искази Црногорског електропреносног система за 2020. годину, са извjештаjем ревизора, као и Извjештаj о пословању ЦГЕС-а за протеклу годину, пише "Дан"

Исплата дивиденде из добити Црногорског електропреносног система (ЦГЕС) биће разматрана на некој од наредних сједница акционара. Документацију везану за исплату дивиденде разматрају представници италијанске компаније Терна, која посједује око 22 одсто акција ЦГЕС-а. Док они не дају сагласност за исплату дивиденде акционарима неће бити подијељена добит. То се могло чути на јучерашњој дванаестој редовној скупштини акционара тог већински државног предузећа, која је одржана у хотелу "Хилтон" у Подгорици.

Добит из пословања ЦГЕС-а у прошлој години била око 12,4 милиона еура. С обзиром на то да је држава власник 55 одсто власничких акција, уколико се буде дијелила акционарима добит из прошле године држави би требало да припадне око 6,8 милиона еура.

Мањински акционар Василије Миличковић казао је да без сагласности представника Италијана не може бити исплаћена дивиденда и истакао је да подржава план да се добит равноправно подијели акционарима.

– Jедногласном одлуком акционара усвоjени су финансиjски искази Црногорског електропреносног система за 2020. годину, са извjештаjем ревизора, као и Извjештаj о пословању ЦГЕС-а за протеклу годину. На исти начин, акционари су потврдили одлуку о доношењу Статута Црногорског електропреносног система, као и Пословника о раду Скупштине акционара ове електро-енергетске компаниjе.Такође, jедногласном одлуком акционара изабран jе Праjсвотерхаус Куперс за ревизора ЦГЕС-а за 2021. годину – саопштено је након сједнице из ЦГЕС-а.

Миличковић: Чланови борда да се бирају на јавном конкурсу

Мањински акционар Василије Миличковић критиковао је јуче на Скупштини акционара ЦГЕС-а то што партије без јавног конкурса бирају чланове Одбора директора.

– Избор кандидата за чланове Одбора директора треба вршити путем конкурса на који би се могли пријавити сви независни, стручни и професионални кандидати, како је то раније и било најављено. Ми сада имамо случај да партије делегирају и људе који нијесу професионалци – рекао је Миличковић. Он је јуче похвалио менаџмент, због позитивног пословања компаније, која је током прошле године остварила профит од око 12,4 милиона еура и поновио да је важећи Закон о енергетици неуставан.

На јучерашњој Скупштини акционара, сходно Закону о привредним друштвима, а по утврђеном дневном реду и у складу са статутом друштва, извршено jе разрjешење и избор нових чланова Одбора директора компаниjе.

За чланове Одбора директора изабрани су Александар Миjушковић, дипломирани инжењер електронике, Предраг Миjаjловић, дипломирани инжењер електронике, Орхан Шахмановић, дипломирани правник, Душан Кљаjић, бечелор примиjењеног рачунарства. Акционарско друштво Електромрежа Србиjе у Одбору ЦГЕС-а заступаће Jелена Матеjић, дипломирани економиста, а италиjанску енергетску компаниjу Terna – Rete Elettrica Nazionale S.p.A, Giovanni Cerchiarinii Guido Guida, саопштено је из ЦГЕС-а.

– Истог дана одржана jе конститутивна сjедница новоизабраног Одбора директора, на коjоj jе одлучено да функциjу предсjедника Одбора директора у наредном мандату обавља Александар Миjушковић, док jе улогу замjеника потпредсjедника добио Ђовани Ћерћиарини – наводе из ЦГЕС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:48