/ -FOTO: D. JOVOVIć
29/08/2022 u 20:34 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jama "Petnjik" dvije godine zakopana u obećanjima

Poznato je da smo zbog dugotrajnog nestanka struje imali velikih problema i da je tom prilikom jama bila potopljena, kazao je izvršni direktor rudnika Nikola Šćekić

Brojna obećanja koja su dolazila iz Vlade Crne Gore da će pružiti određenu pomoć za ponovno aktiviranje Rudnika mrkog uglja u Beranama ostala su samo mrtvo slovo na papiru i do današnjih dana.

Takođe, za sada se nijesu obistinile ni najave da će pomenuti rudnik preuzeti neke renomirane kompanije iz inostranstva u namjeri da, uz angažovanje značajnog broja radnika, jamu "Petnjik" ponovo stave u funkciju.

To je u izjavi za "Dan" potvrdio i izvršni direktor rudnika Nikola Šćekić, navodeći da od pokretanja proizvodnje još uvijek nema ništa.

– Vođeni su određeni razgovori sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija i Elektroprivrede oko iznalaženja mogućnosti za ponovno pokretanje rudnika. Obećavana je i neophodna pomoć za uspostavljanje proizvodnje. Takođe, neke renomirane firme iz inostranstva su iskazivale interesovanje za preuzimanje rudnika. Međutim, na veliku štetu svih nas, nije se došlo do nikakvih konkretnih rješenja, tako da proizvodnje u jami još uvijek nema – naglasio je Šćekić.

On je kazao da se jama redovno održava i da bi, uz dodatna ulaganja, proizvodnja mogla da počne čim se za tako nešto ukaže odgovarajuća prilika.

– Od kako je Rudnik prestao sa radom stalno je angažovano petnaestak radnika na održavanju jame. Poznato je da smo zbog dugotrajnog nestanka struje imali velikih problema i da je tom prilikom jama bila potopljena. No, nakon toga i ponovnog priključenja struje uspjeli smo da uklonimo vodu iz jame. Na taj način su stvoreni uslovi za redovno održavanje postrojenja. Sigurno da je potrebno niz dodatnih intervencija, ali sve to može da se premosti ukoliko se dođe do pozicije da se obezbijedi rentabilnost eksploatacije rude – naglasio je Šćekić.

Nije obezbijeđen novac za prevoz rude

Iz Rudnika su od Vlade Crne Gore, kroz pregovore koji su vođeni, tražili da se iznađe mogućnost za subvenciju troškova rude od Berana do Pljevalja. Isticali su da bi to doprinijelo pokretanju proizvodnje.

Međutim, do takvog rješenja se nije došlo.

– Mi smo Vladi i drugim nadležnim institucijama odavno predočili naš predlog, odnosno koncept za prevazilaženje trenutnog stanja. Radi se o konceptu čijom bi se primjenom sigurno ponovo pokrenula proizvodnja i obezbijedilo rentabilno poslovanje sa oko sto uposlenih. Prije svega tražili smo da Vlada, ili neko drugi iz državnih preduzeća, dotira troškove prevoza rude od Berana do Pljevalja, stavljajući do znanja da u tom slučaju može da se krene sa ponovnom proizvodnjom. Međutim, po ovom pitanju, nažalost, ništa nije urađeno – zaključili su iz menadžmenta rudnika.

Rudnik u Beranama je od grčke kompanije "Balkan Enerdži" prije osam godina preuzelo preduzeće "Metalfer" iz Sremske Mitrovice. Tada je u rudniku pokrenuta proizvodnja i to nakon desetogodišnjeg zastoja. Rudnik je poslije toga upošljavao i do 150 radnika koji su radili u tri smjene.

Proizvodnja je prekinuta prije više od dvije godine, kada su radnici upućeni na biro rada. Кao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što gubitke rudnika u Beranama godinama pokriva vlasnik iz Srbije. Tada je poručeno da on to više nije u situaciji da čini i da u datim okolnostima rudniku prijeti uvođenje stečaja. U međuvremenu, zbog određenih dugovanja, u rudniku je došlo do blokade računa, što je, po navodima menadžmenta, donijelo dodatne probleme.

– Vlasnik iz Srbije je za sedam godina uložio preko četiri miliona eura u rudnik. I nakon prekida proizvodnje on je obezbjeđivao sredstva za plate radnika koji su ostali da rade na održavanju, kao i za druge propratne troškove. Međutim, prije godinu i po, zbog određenih dugovanja, uslijedila je blokada računa rudnika. Tako je radnicima koji su ostali da rade na održavanju onemogućeno da primaju zarade, što je ovo preduzeće stavilo u potpuno nezavidan položaj. Smatramo da postoje mogućnosti da se račun odblokira, jer je rudnik svakako važniji i vredniji od dugovanja koje ima – naveli su iz rudnika.

Bivši radnici navode da je krajnje neprimjereno što država na pravi način nije prepoznala probleme koji su pratili dešavanja u beranskom rudniku.

– Znamo da je rukovodstvo Rudnika predočilo Vladi plan kako da se izađe iz krize i izbjegne uvođenje stečaja. Znamo da je vođeno i dosta razgovora sa zvaničnicima na ovu temu, ali Vlada nije ništa uradila da, kroz određene subvencije, pomogne rudniku. Zato rudnik propada, a mi sjedimo kući i uzaludno se nadamo da ćemo ponovo početi da radimo. To je zaista nedopustivo i još jedna potvrda da država sistematski okreće glavu od sjevera Crne Gore – naveli su bivši radnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 22:04