Jama Petnjik / foto: D.J.
29/08/2024 u 07:31 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Jama Petnjik prepuštena konstantnom propadanju

Мinulih godina u više navrata su se mogle čuti najave da će investitori doći u Berane i ponovo pokrenuti proizvodnju u tamošnjem rudniku mrkog uglja, ali se to do danas nije desilo. Ni obećanja Vlade da će pružiti određenu pomoć za ponovno aktiviranje rudnika nijesu pretočena u djelo.

Zato su rudnička postrojenja već više od tri godine u stanju mirovanja, s tim što je još uvijek angažovano desetak radnika na održavanju raspoložive opreme. Da oko pokretanja proizvodnje nema ništa konkretno potvrdio je u izjavi za "Dan" i izvršni direktor rudnika Nikola Šćekić, navodeći da je to velika šteta ne samo za Berane, već i za čitav sjever Crne Gore.

– Ranije su vođeni određeni razgovori sa predstavnicima Vlade i Elektroprivrede oko iznalaženja mogućnosti za ponovno pokretanje rudnika. Obećavana je i neophodna pomoć za uspostavljanje proizvodnje. Takođe, neke renomirane firme iz inostranstva su iskazivale interesovanje za preuzimanje rudnika. Međutim, na veliku štetu svih nas, nije došlo ni do kakvih konkretnih rješenja, tako da proizvodnje još uvijek nema – kazao je Šćekić.

Nije obezbijeđen novac za prevoz rude

 

Iz Rudnika mrkog uglja su od Vlade kroz pregovore tražili da se iznađe mogućnost za subvenciju troškova prevoza rude od Berana do Pljevalja. Isticali su da bi to doprinijelo pokretanju proizvodnje. Međutim, do takvog rješenja na kraju nije došlo.

– Mi smo Vladi i drugim nadležnim institucijama odavno predočili svoj koncept za prevazilaženje trenutnog stanja. Radi se o konceptu čijom bi se primjenom sigurno ponovo pokrenula proizvodnja i obezbijedilo rentabilno poslovanje sa oko sto uposlenih. Prije svega tražili smo da Vlada, ili neko drugi iz državnih preduzeća, dotira troškove prevoza rude od Berana do Pljevalja. Međutim, po ovom pitanju ništa nije urađeno – saopštili su ranije iz menadžmenta rudnika.

Zbog višemjesečnog kvara na staroj trafostanici, rudnik je od 11. novembra prošle godine bez struje, zbog čega su podzemne vode ugrozile jamu Petnjik.

– Na staroj trafostanici, sa koje smo se ranije napajali strujom, desio se neki veliki kvar. Zbog toga je elektroenergetski inspektor stavio zabranu na njenu upotrebu. Pokušavali smo da obezbijedimo napajanje sa druge trafostanice na Rudešu, ali ni to nije išlo. Sve je to dovelo do potapanja jame, jer bez struje nijesmo mogli da ispumpavamo podzemne vode, što je sve zajedno pokazuje da se rudnik našao u vrlo teškoj situaciji – naglasio je Šćekić.

image

Rudnik u Beranama

foto: D.J.

Rudnik u Beranama je od grčke kompanije "Balkan enerdži" prije osam i po godina preuzelo preduzeće "Metalfer" iz Sremske Mitrovice. Tada je u rudniku pokrenuta proizvodnja nakon desetogodišnjeg zastoja. Rudnik je poslije toga upošljavao i do 150 radnika koji su radili u tri smjene. Proizvodnja je prekinuta prije dvije i po godine, kada su radnici upućeni na biro rada. Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što gubitke rudnika u Beranama godinama pokriva vlasnik iz Srbije. Tada je saopšteno da on to više može da čini i da u datim okolnostima rudniku prijeti uvođenje stečaja. U međuvremenu, zbog određenih dugovanja, došlo je do blokade računa, što je donijelo dodatne probleme.

Ništa od valorizacije nalazišta na području Berana: Država zaboravila na rezerve uglja

Bivši rudari smatraju da je država glavni krivac za sadašnje stanje u rudniku.

– Ako se sagledaju neka minula dešavanja u Rudniku mrkog uglja, lako će se uočiti da se država maćehinski odnosila prema problemima u ovom kolektivu. Rudari su štrajkovali, borili se za svoja prava, ali se na njih uvijek gledalo kao na građane drugog reda. Poslednje najave da su neki investitori zainteresovani za rudnik dale se neku nadu da će se iz jame Petnjik ponovo eksploatisati ruda, ali izgleda da je i to bila samo prazna priča, jer od toga još uvijek nema ništa – naveli su radnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 22:22