/ Виле "One&Only" у луксузном насељу Портонови, Фото: Владимир Оташевић
07/06/2021 u 10:43 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катастар не види виле од 135 милиона у Портоновом породице предсједника Азербејџана

Екипа "Дана" обишла је ексклузивно насеље Портонови. Када су стигли до дијела гдје се налазе ексклузивне виле "One&Only" зауставио их је службеник обезбјеђења, који је казао да морају да се удаље са тог простора јер се ради о приватној својини која није отворена за посјетиоце

Катастар у Херцег Новом годину не евидентира девет вила вриједних скоро 135 милиона еура у ексклузивном насељу Портонови, које је саградила компанија Азмонт инвестментс, иза које стоји породица Илхама Алијава, предсједника Азербејџана. То се може видјети кад се упореде подаци Управе за некретнине и стање на терену. Портонови је никао на простору некадашње воjне касарне у Кумбору. Ради се о пројекту од државног значаја, који је вриједан милијарду еура. Продаjа резиденциjа почела jе прошле године и тренутно jе у продаjи више од 100 стамбених jединица.

”С обзиром на то да виле са базенима и излазом на море нису уписане, није познато да ли је нека од њих продата и, ако јесте, коме

Према подацима медија, цијене су формиране по стамбеноj jединици, а крећу се од 400 хиљада до 10 милиона еура, док виле саграђене још прошле године, под брендом "One&Only", које катастар није евидентирао, коштаjу појединачно и до 15 милиона еура. С обзиром на то да виле, са базенима и излазом на море, које се налазе на катастарским парцелама 674/26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 32 и 34 у КО Кумбор, нису уписане, није познато да ли је нека од њих продата и ако јесте коме. Такође, осим њих катастар није евидентирао ни објекте на катастарским парцелама 674/8, 9... тако да се може закључити да је вриједност неуписаних објеката и знатно већа.

image
Доказ да катастар није евидентирао луксузне виле, Фото: Принтскрин

Екипа "Дана" обишла је ексклузивно насеље Портонови. Када су стигли до дијела гдје се налазе објекти "One&Only" зауставио их је службеник обезбјеђења, који је казао да морају да се удаље са тог простора јер се ради о приватној својини која није отворена за посјетиоце. Ипак, успјели су да сачине неколико фотографија луксузних стамбених јединица, које су под 24-часовним видео-надзором.

Знатне привилегије

Центар за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН–ЦГ) у новембру прошле године објавио је да су краjњи власници компаниjе Азмонт инвестментс, коjа је у Кумбору саградила луксузни комплекс Портонови, кћерке предсjедника Азербеjџана Илхама Алиjева, Арзу и Леjла, као и његов таст Ариф Пашаjев. Влада Црне Горе jе власницима проjекта Портонови у Кумбору од самог почетка обезбиjедила знатне привилегиjе. Инвестициjа у коjу jе, према тврдњи Азмонта, до краjа августа ове године, укључуjући ПДВ, уложено 737,4 милиона еура, додиjељена jе 2012. године азербеjџанскоj државноj нафтноj компаниjи SOCAR, иако jе за 90-годишњи закуп jедне од наjатрактивниjих парцела на приморjу, на коjоj jе децениjама био воjни комплекс, понудила упола мање од америчког конзорциjума НЦХ, а ниjе испуњавала ни услов тендера да мора бити реномирани оператор туристичких комплекса нивоа 4 + или пет звjездица. SOCAR је 5. децембра 2012. године пренио инвестицију на Азмонт инвестментс, у вријеме кад је премијер био садашњи предсједник државе Мило Ђукановић.

На челу Управе за некретнине годинама је био директор Драган Ковачевић, који је крајем прошле године осумњичен за злоупотребу службеног положаја и од 24. фебруара ове године налази се у бјекству. У јануару ове године, одлуком Владе Црне Горе на челу са премијером Здравком Кривокапићем, формирана је Управа за катастар и државну имовину, а на чело тог државног органа, у оквиру којег се налази и доскорашња Управа за некретнине, у марту ове године постављен је специjалиста правних наука Коча Ђуришић. Из те институције незванично је саопштено да ће у наредном периоду провјерити зашто вриједна имовина у Кумбору није евидентирана и да ће бити поступљено у складу са законом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:41