Сједиште Митрополије / фото: МЦП
18/10/2021 u 07:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас протест због преписа Цетињског манастира на Митрополију

Само се у оваквоj несретноj Црноj Гори може десити да директор Управе за катастар и државну имовину своjом одлуком преписуjе у власништво друге државе наjвеће светилиште црногорске државне слободе - Цетињски манастир, наводи се у саопштењу

Протестни скуп због одлуке Управе за катастар да Цетињски манастир као своjину упише на Митрополиjу црногорско-приморску Српске православне цркве (СПЦ) биће одржан данас испред зграде Владе у Подгорици.

"Само се у оваквоj несретноj Црноj Гори може десити да директор Управе за катастар и државну имовину своjом одлуком преписуjе у власништво друге државе наjвеће светилиште црногорске државне слободе - Цетињски манастир", наводи се у саопштењу коjи потписуjе група грађана Цетиња, а коjе обjављуjу медиjи.

Управа за катастар и државну имовину Црне Горе уписала jе Цетињски манастир као своjину Митрополиjе црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ), потврђено jе из Управе.

Координатор правног савjета Митрополиjе Игор Балабан казао jе jуче за ТВЦГ да су приjе неколико дана упутили захтjев како би се исправила грешка у листу непокретности коjа jе направљена 1996. године.

Саговорник ТВЦГ каже да jе тада, умjесто права своjине, Митрополиjи црногорско-приморскоj дато само право коришћења Манастира Светог Петра.

По његовим ријечима, рjешењем из 1996, Цетињски манастир jе био своjина Митрополиjе, али jе "компjутерском грешком" у базу података, уместо права на своjину, унесен поjам коришћење.

Цетињски манастир се до сада у евиденциjама Управе водио као власништво Престонице Цетиње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:51