Срђа Кековић / - SRDJA BOLJEVIC
18/01/2022 u 13:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кековић: Влада да лимитира цијене горива

Поскупљења нафте и нафтних деривата додатно су утицала на поскупљење основних животних намирница, од коjих су неке и удвостручене, наводи се у допису премијеру

Униjа слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) обратила се премијеру Здравку Кривокапићу у jулу прошле године са Инициjативом да Влада Црне Горе лимитира циjену еуросупера 95 и еуродизела на максималних 1,10 еура по литру, а све на терет диjела акциза коjе држава приходуjе од нафте и нафтних деривата, наводи предсједник Уније слободних синдиката Срђа Кековић.

- Како смо тада навели, већ више од десет пута jе дошло до поскупљења горива, што представља велики удар на буџет наших грађана, од коjих се већина налази у незавидном економско-социjалном положаjу. Та поскупљења нафте и нафтних деривата додатно су утицала на поскупљење основних животних намирница, добрим диjелом због чињенице да Црна Гора већину роба набавља из увоза, те jе порастом циjене горива додатно поскупио транспорт, што се негативно одразило на финалну циjену намирница, од коjих су неке и удвостручене - наводи се у допису премијеру.

image

Допис УССЦГ премијеру

- УССЦГ

Из УСС наводе да исто важи и за циjене услуга коjе су посредно или непосредно везане и зависе од циjене нафте и нафтних деривата.

- Подсjећамо да jе министар финансиjа и социjалног старања у октобру прошле године, на питање о могућности да се смање акцизе на гориво, рекао да jе потребно усвоjити нови Закон о енергетици коjи би омогућио маркирање горива (увођење хемиjских акцизних маркица), након чега би се отворио простор за смањење акциза. Такође, због утицаjа корона вируса остало jе без посла, а тиме и без извора прихода, око 20.000 наших грађана/ки, чиме jе њихова и егзистенциjа њихових породица додатно угрожена - наводи се у допису.

Униjа слободних синдиката због свега наведеног тражи да Влада хитно приступи измjени законске регулативе и да лимитира циjену горива, барем на одређени временски период док се не стабилизуjу циjене горива на свjетскоj берзи, али и циjене роба и услуга коjе задњих мjесеци биљеже нагли раст, jедним диjелом управо због раста циjена горива.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 08:50