foto: CG news / - FOTO: CG NEWS
15/10/2021 u 17:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комненовић: Добра одлука Владе довела до туристичког промета изнад очевивања

Комненовић истиче да је од боравишне, туристичке таксе и чланских доприноса остварено преко 535 хиљада еура што је свега 11 одсто мањи приход у односу на 2019 годину

Добра одлука Владе да се границе не затварају довела је до тога да су ове године постигнути резултати у туристичком промету изнад очекивања, оцијенио је предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић приликом представљања резултата туристичког промета за осам мјесеци ове године.

Комненовић каже да је Тиват у периоду јануар – август посјетило преко 85 хиљада гостију, који су остварили преко 750 хиљада ноћења. То је 29 одсто мање гостију и 16 одсто мање ноћења у односу на 2019 годину али су то резултати који су премашили очекивања посебно када се има у виду да се закаснило са предсезоном.

 - Радује податак да су гости остајали дуже i да су најавили поновни долазак у Тиват. Све ово улива оптимизам за наредну сезону - додао је он.

Овако добри резултати, сматра Комненовић, добрим дијелом су и резултат добре регионалне кампање додајући да су се ове године традиционални гости вратили Тивту и Боку Которску.

Доминантни су били гости из Србије, али је занимљив податак да су после њих најбројнији били гости из Русије, тржишта са којег ове године није било директних авио линија. У прилог томе да је сезона била добра говоре и финансиски показатељи.

Комненовић истиче да је од боравишне, туристичке таксе и чланских доприноса остварено преко 535 хиљада еура што је свега 11 одсто мањи приход у односу на 2019 годину.

 - Туристичка такса је 22 одсто већа у односу на 2019 док је наплата боравишне таксе била нешто слабија у односу на исти упоредни период - каже он.

Комненовић је подсјетио да је за девет мјесеци ове године на Аеродрому Тиват остварен промет путника од 622 хиљаде, уз податак да се биљежи значајан пораст летова бизнис авијације те да је број ових летова већи у односу на 2019 годину за 45 одсто.

 - Овај податак говори да није тачна оцјена појединаца да се ове године ишло на анимирање гостију мање платежне моћи - додао је он.

Када је ријеч о Анкети туриста у којој гости оцјењују укупну туристичку понуду дестинације, она је ове године високих 4,44.

Иако задовољан како су гости оцијенили понуду, први човјек Тивта истиче да ту има још простора за унапређење понуде И то првенствено када је ријеч о чистоћи града И смањењу буке.

Као позитивно Комненовић истиче добар квалитет понуде у приватном смјештају док као недостатак види мањак класичне хотелске понуде.

Он је најавио и да ће се позабавити проблемом сезоналности те да су у плану улагања у спортску инфраструктуру како би у зимским мјесецима када су актуелне припреме спортских клубова, имали госте у граду.

 - Послије дуже времена у Тивту ће зимске припреме одрадити фудбалери ФК Војводина као И бројни други спортски клубови - истакао је он,

На данашњи дан у општини Тиват борави преко 2100 туриста што је за око 10 одсто више у односу на 2019 годину, казала је директорица ТО Тиват Даница Ћеранић Бањевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:12