Komnenović sa Ivanovićem i Perunovićem / - OPšTINA TIVAT
18/06/2024 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Komnenović sa Ivanovićem i Perunovićem: Stabilno snabdijevanje Tivta strujom je imperativ

Stabilno snabdijevanje Tivta strujom je imperativ, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika opštine Željka Komnenovića sa izvršnim direktorom CEDIS-a Vladimirom Ivanovićem i direktorom sektora za razvoj i investicije CGES-a Draganom Perunovićem.

Kako je saopšteno iz Opštine Tivat, sastanak je održan zbog čestih problema koje Tivat u posljednje vrijeme ima sa napajanjem električnom energijom,

- Na sastanku je zaključeno da je stabilno snabdijevanje Tivta imperativ kako lokalne uprave tako i CEDIS-a, te da je postojeće opterećenje mreže koje se dostiže u Tivtu tokom ljetnje sezone, ali i u zimskom periodu od 21MW, moguće obezbijediti sa postojećom infrastrukturom koja omogućava opterećenje do 32 MW. Takođe utvrđeno je da je značajno smanjena pouzdanost 35/10kV kablovske trase u Tivtu zbog čestih oštećenja koja su nastajala na kablovima u toku različitih građevinskih radova. Ekipe CEDIS-a kvarove su otklanjale, međutim po njihovim riječima teško je pretpostaviti na kojem dijelu trase se može pojaviti slabost sistema kao posljedica čestih oštećenja i popravki, navodi se u saopštenju.

Dio rješenja je, kako su pojasnili, u polaganju novog voda u trup bulevara koji će prolaziti kroz Tivat. Takođe, dodaju da je dio rješenja u redovnoj komunikaciji i većem stepenu saradnje neposredno prije otpočinjanja građevinskih radova, kako bi svaka lokacija na kojoj se izvode građevinski radovi bila pregledana i od strane CEDIS-ovog tima, te kako bi u odnosu na nju bila detektovana tačna pozicija oba podzemna 35kV strujna voda.

- CEDIS je izradio katastar 35kV voda za teritoriju cijele Crne Gore, pa će Sekretarijat za uređenje prostora Opštine Tivat detektovati gradilišta na trasi ovog voda i posredovati da ekipe CEDIS-a obiđu ova gradilišta prije početka izvođenja radova kako bi se smanjila mogućnost daljeg oštećenja postojećeg kabla. Takođe CEDIS će imenovati lice koje će biti kontakt osoba za sva pitanja u vezi sa građevinskim radovima čiji je investitor lokalna uprava. U CEDIS-u planiraju izgradnju još jedne 35/10kV trafo stanice u Bonićima, te zamjenu postojećih transformatora onim većeg kapaciteta i to u trafo stanici Tivat centar, kako bi se na nju moglo priključiti više potrošača, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Luka Budva dobila struju nakon šest dana

Komnenović je istakao značaj urednog i stabilnog snabdijevanje grada električnom energijom. Opština će, kako se navodi, svoje resurse staviti u službu ovog cilja, a trajno rješenje problema biće polaganje novih vodova u trup bulevara koji će prolaziti kroz Tivat.

U ime Opštine Tivat sastanku su prisustvovali i u njemu učestvovali potpredsjednik opštine Jovan Brinić, sekretarka za uređenje prostora Milica Manojlović, direktor Direkcije za investicije Vlado Brguljan i sekretar za inspekcijski i komunalni nadzor Krsto Pejović.

Jedna od tema bila je i dalja aktivnost CGES-a na jačanju 110kV elektro-energetske mreže u Radovićima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 09:12