онатар / - ГП УРА
25/12/2021 u 15:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конатар амандмански тражи већа средства за научноистраживачки рад у 2022. години

Конкурси за националне научноистраживачке проjекте кључни су фактор развоjа домаћег научног потенциjала и представљаjу нужни подстицаj за међународну конкурентност научне заjеднице у Црноj Гори, наводи потпредсjедник ГП УРА

Шеф посланичког клуба „Црно на биjело“ и потпредсjедник ГП УРА Милош Конатар тражиће амандмански увећање средстава за националне научноистраживачке проjекте, суфинансирање научноистраживачке дjелатности и стимулисање учешћа црногорских истраживача и научних установа у међународним проjектима за 940.000 еура.

- Конкурси за националне научноистраживачке проjекте, а коjи су посљедњи пут реализовани 2018. године, кључни су фактор развоjа домаћег научног потенциjала и представљаjу нужни подстицаj за међународну конкурентност научне заjеднице у Црноj Гори. Суфинансирање научноистраживачке дjелатности представља неопходну подршку постизању научних резултата наших истраживача, у смислу обjављивања научних часописа, организовања домаћих и међународних конференциjа и учешћа на истим, што jе интегративни дио истраживачке дjелатности, чиjи jе стабилан континуитет неопходно обезбиjедити - наводи Конатар у образложењу амандмана.

Додаjе да jе потребно такође стимулисати учешће домаћих истраживача у међународним проjектима, као што су Хоризон Еуропе, ЦОСТ и слично, чиме се, каже, подстиче међународна препознатљивост црногорских истраживача и подстиче њихово умрежавање с иностраним научноистраживачким институциjама.

- Сви ови програми су од стратешког значаjа за Црну Гору, коjа мора подизати своjу научну конкурентност, улагати у развоj научног потенциjала, његовати међународну препознатљивост и нарочито стимулисати научни рад младих истраживача. Ово тим приjе што просjек улагања у науку на нивоу ЕУ креће од 2 до 3 одсто БДП-а, што довољно говори о значаjу коjи се у европском контексту придаjе науци и истраживању, а што Црна Гора тек треба да достигне - указуjе Конатар.

У образложењу амандамана Контар закључуjе да jе потребно континуирано увећање буџета опредиjељеног за науку и истраживање, а да се његовим амандманом дjелуjе у том смjеру и опредjељуjу већа средства, коjа су у контексту укупног буџета симболична, али кључна за квалитетно функционисање научне заjеднице у Црноj Гори.

 
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 05:13