/ ODBOR ZA EKONOMIJU, SJEDNICA ODBORA ZA EKONOMIJU - IVAN PETROVIC-IPE
24/03/2022 u 10:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Коњевић писао Јоковићу: Хитно размотрити антикризне мјере

Улога Скупштине Црне Горе, као највишег законодавног дома, је да усваја законе, али она нажалост не засиједа због самовоље неких политичких субјеката, наводи он

Предсједник СДП и члан Одбора за економију, финансије и буџет Рашко Коњевић упутио је допис предсједнику Одбора Владимиру Јоковићу са захтјевом за одржавање хитне сједнице како би се разматрале мјере подршке црногорским грађанима и привреди који се суочавају са рапидним падом животног стандарда и отежаним функционисањем у многим привредним гранама.

Текст дописа: 

Свједоци смо, да због неодговорног односа одлазеће Владе Здравка Кривокапића, али и блокаде рада Скупштине Црне Горе највећу штету трпе грађани који су погођени страховитим растом цијена горива, прехрамбених артикала и бројних услуга. Животни стандард грађана је озбиљно угрожен, а Црна Гора је једина држава региона чија Влада и Скупштина нијесу усвојиле адекватан пакет мјера помоћи грађанима и привреди.

Зато је потребно, да као предсједник Одбора за економију, финансије и буџет, у хитном року, закаже сједницу тог радног тијела, како би се разматрале мјере подршке црногорским грађанима и привреди који се суочавају са рапидним падом животног стандарда и отежаним функционисањем у многим привредним гранама. Грађани и привреда нијесу дужни да трпе неодговорно понашање одлазеће Владе и дијела досадашње парламентарне већине која бранећи фотеље блокира рад инситуција, а угрожава егзистенцију грађана и отежава функционисање привред.

Улога Скупштине Црне Горе, као највишег законодавног дома, је да усваја законе, али она нажалост не засиједа због самовоље неких политичких субјеката, а штету због неусвајања сета мјера економске подршке трпе сви наши суграђан.

Скупштина мора хитно усвојити закон којим би се смањиле цијена горива, смањио ПДВ на многе производе и услуге. Цијене хране су скоро удвостручене, док пореске стопе остају на истом нивоу. Наши пољопривредници су без икакве подршке, суочени са високм цијенама горива, сјеменског материјала, сточне хране и ђубрива. Пензионери су посебно на удару, јер за њих 125.000 пензије су повећане за свега пар еура, док су цијене прехрамбених производа - хљеба, јаја, меса, поврћа, уља, мљечних производа повећане од 25% до 100%” .

Одговор власти је био запањујући - ресорна министарства су продала брод са 10.500 тона пшенице, што је било сасвим довољно за неколико мјесеци снабдијевања без икаквог повећања цијена”

Грађани немају времена за политичка препуцавања, тако да је нужно хитно разматрање антикризних мјера на сједници Одбора и због тога од Вас тражимо хитно одржавање сједнице на којој ће се разматрати и усвојити низ антикризних мјера које ће помоћи грађанима и привреди”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:26