Са састанка / - фото: ЦЕДИС
08/07/2021 u 14:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конкретни кораци у правцу сарадње ЦЕДИС-а и ЕИ “Хрвоjе Пожар”

Представници ЕИ “Хрвоjе Пожар” упознали су црногорску делегациjу са могућностима за ефикасниjу примjену датих рjашења из области стратешког планирања у енергетици

Представници Црногорског електродистрибутивног система (ЦЕДИС) и хрватског Енергетског института “Хрвоjе Пожар” договорили су низ активности усмjерених ка тjешњоj сарадњи у приоритетним областима оператора дистрибутивног система.

Извршни директор ЦЕДИС-а, Владимир Чађеновић и руководилац Оперативне дирекциjе, Владимир Ивановић, протеклих дана били су у радноj посjети Загребу, преноси Мина бизнис.

Представници ЕИ “Хрвоjе Пожар” упознали су црногорску делегациjу са могућностима за ефикасниjу примjену датих рjашења из области стратешког планирања у енергетици, развоjа електроенергетског система, енергетске ефикасности, обновљивих извора енергиjе, заштите климе и околине како би доступни капацитети били оптимално искоришћени.

– То су и области дjеловања у коjима ће ЦЕДИС имати подршку кроз консултантске услуге Института “Хрвоjе Пожар” – наводи се у саопштењу ЦЕДИС-а.

Енергетски институт “Хрвоjе Пожар” има водећу улогу на подручjу развоjа енергетике у широj региjи али и изван ње. Консултанти са коjима су представници менаџмента ЦЕДИС-а договорили смjернице за будућу сарадњу, спремни су да пруже максимум како би црногорска компаниjа искористила огроман потенциjал коjи посjедуjе.

– ЕИХП jе непрофитна научна установа у стопроцентном власништву државе коjа се финансира проjектно кроз реализациjу уговора за израду проjеката добиjених на међународним и домаћим конкурсима – рекли су из ЦЕДИС-а.

Развоj енергетског система и односа унутар њега резултира, како су рекли из Института, новим захтjевима за знањем и способношћу свих учесника у енергетском сектору као и државноj администрациjи али и потребом едукациjе самих грађана. Образовање и информисање постаjе значаjна активност Института коjи своjу мисиjу спроводи у сарадњи с броjним научницима и институциjама из Хрватске и иностранства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 09:05