Saša Mujović / - MINISTARSTVO ENERGETIKE I RUDARSTVA
16/07/2024 u 13:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Koordinacijom svih institucija do brže pomoći Pljevljima

Sprovođenje pravedne tranzicije je ključno za razvoj pljevaljskog regiona i mora biti orjentisano na ljude, posebno na mlađu populaciju, poručeno je sa sastanka koji je organizovao ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Na današnjem sastanku razmijenjeni su stavovi i mišljenja o mogućnostima jačanja saradnje na sprovođenju pravedne tranzicije i budućoj koordinaciji ovog procesa.

Ministar je organizovao koordinacioni sastanak na temu sprovođenja pravedne tranzicije sa međunarodnim partnerima: Delegacija EU u Crnoj Gori, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Njemačka razvojna banka (KfW), Svjetska banka, GIZ i UNDP. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za održivi razvoj Vlade Crne Gore i Eko-fonda i Elektroprivrede Crne Gore.

Ekonomski razvoj Pljevalja se već decenijama bazira na lancu vrijednosti uglja, koju čini Rudnik uglja, Termoelektrana i veliki broj direktno ili indirektno povezanih kompanija. Pravedna tranzicija u ovom regionu ne smije podrazumijevati ukidanje jednog lanca vrijednosti koji predstavlja osnovni izvor prihoda za veliki dio lokalnog stanovništva.

- Sprovođenje pravedne tranzicije je ključno za razvoj pljevaljskog regiona i mora biti orjentisano na ljude, posebno na mlađu populaciju. Stoga je veoma je važno da proces pravedne tranzicije ponudi dugoročnu i jasnu viziju kako iskoristiti potencijal i sve resurse Pljevalja za diverzifikaciju privrede i da bude baziran na snažnim programima podrške tržištu rada kroz ulaganje u obuke, usavršavanje i prekvalifikaciju radne snage, sa posebnim fokusom na razvoj  preduzetništva i jačanju rodne ravnopravnosti, ocijenjeno je na današnjem sastanku.

image

Saša Mujović

- MINISTARSTVO ENERGETIKE I RUDARSTVA

Mujović energetskim subjektima: Smanjite menadžerske apanaže, troškove putovanja i službenih automobila

Proces pravedne tranzicije će biti snažno podržan i kroz Plan rasta, novi instrument podrške Evropske unije, kojim se predviđena značajna podrška naročito na realizaciji aktivnosti na obnovi javnih i privatnih zgrada u Pljevljima, smanjenju korišćenja uglja u individualnim ložištima i jačanju lokalne privrede na realizaciji konkretnih programa podrške za unapređenje energetske efikasnosti. Akcioni plan za sprovođenje pravedne tranzicije je ključna aktivnost koja je prepoznata Planom rasta, a koji će se bazirati na Mapi puta, čija je priprema u toku. Aktivnosti na izradi Mape puta koordinira Kancelarija za održivi razvoj Vlade Crne Gore uz podršku UNDP-ja.

Takođe je ocijenjeno da je veoma važno da problematika pravedne tranzicije bude na odgovarajući način adresirana kroz Nacionalni energetski i klimatski plan kako bi se stvorio potreban strateški okvir za realizaciju budućih aktivnosti. Podrška međunarodnih partnera je naročito dragocjena u dijelu prenosa znanja i iskustava iz drugih zemalja koje su sprovele ili započele proces pravedne tranzicije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 07:48