Костић / - РТЦГ
16/10/2021 u 10:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Костић: Маршалов план повећаће задужење и инфлациjу

Ниjе питање да ли нама треба повећање минималне зараде - нама треба повећање,али наши капацитети ниjесу такви, казао jе економски аналитичар

Економски аналитичар Василиjе Костић сматра да ће програм Владе Црне Горе "Маршалов план - Европа сад" дугорочно довести до нових задужења, раста незапослености, али и инфлациjе.

Подсjетимо таj план предвиђа повећање минималне циjене рада са 250 еура на 450 еура и просjечне плате са садашњих 530 еура на 700 еура, те укидање доприноса за здравствено осигурање.

“Ниjе питање да ли нама треба повећање минималне зараде - нама треба повећање,али наши капацитети ниjесу такви. Да ли у овоj земљи неко може jавно да каже, то jе професионална дужност да реално каже оно што jесте. Непобитна чињеница jе оно што jесте да наш ниво продуктивности не обезбjеђуjе да се ово уради”, казао jе Костић, гостуjући у Jутарњем програму ТВЦГ.

Он jе казао да не постоjи неко ко не би желио повећање плата.

“Ради се томе да ли ће такав корак имати макроекономске утице од коjих ће сjутра да страдаjу прво они због коjих су мjере донесене”, навео jе Костић.

Он мисли да ће мала и микро предузећа бити наjвише погођена овим планом те да ће у великом обиму завршити своjе пословање.

“По мом суду ће се повећати незапослености”, навео jе Костић.

Питао jе послодавце да ли оваj план побољшава или погоршава њихов амбиjент за пословање?

“Риjеч о томе да ако повећавате потрошњу, а нема раста продуктивности, већ напротив имате пад продуктивности ви радите сљедеће - смањуjете вашу способност за потрошњу у будућности, а то значи живите на рачун будућег времена и то има своj краj и то jе неодрживо и то ће да резултира повећањем задуживања”, навео jе Костић.

Он jе навео да очекивано повећање потрошње мора да буде праћено повећањем продуктивности економиjе.

“Овдjе продукциjа не прати повећање потрошње. Такво повећана новчана тражња завршава инфлациjом”, навео jе Костић и поручио да нам jе потребно реструктурирање привреде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:33