Црногорски премијер и министар са јапанским премијером / - VLADA
24/07/2021 u 12:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО)Кривокапић - Суга: Jапан подржава економске и социjалне реформе Црне Горе, као и њен пут ка чланству у ЕУ

Премиjер Кривокапић захвалио jе на топлоj добродошлици, изразивши поштовање према организаторима, коjи су успjели да организуjу jедно овакво велико такмичење као што су ОИ и у доба пандемиjе ковида-19

Предсjедник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић, у оквиру службене посjете Jапану, гдjе jе присуствовао отварању Олимпиjских игара, данас се састао са премиjером Jапана Jошихиде Сугом, саопштено је из кабинета Владе.

Премиjер Кривокапић захвалио jе на топлоj добродошлици, изразивши поштовање према организаторима, коjи су успjели да организуjу jедно овакво велико такмичење као што су ОИ и у доба пандемиjе ковида-19.

- Jапан jе доказао своj карактер, чврстину, организованост и одлучност као и спремност да уз високи ризик и циjену коjу ће платити, да своj пуни допринос да се одржи jедна приредба коjа своjом поруком и масовношћу превазилази оквире спорта и културе и непроцjењиво утиче на  међудржавно заjедништво на глобалном нивоу, коjе jе увиjек битно, нарочито у овом пандемиjском тренутку - рекао jе Кривокапић.

Премиjер Кривокапић jе захвалио Jапану на помоћи и солидарности коjу jе показао током пандемиjе корона вируса, истакавши да би желио да двиjе земље продубе сарадњу у различитим областима, као што су економиjа, образовање, наука и технологиjа и инфраструктура.

Премиjер Суга поздравио jе прву посjету премиjера Кривокапића Jапану, поручивши да jе Jапан одлучан у намjери да предузме темељне мjере за контролу инфекциjе и реализуjе сигурне олимпиjске и параолимпиjске игре у Токиjу. 

Премиjер Суга поручио jе да Jапан подржава  економске и социjалне реформе Црне Горе, као и њен пут ка чланству у ЕУ, нагласивши да би желио да Jапан и Црна Гора оjачаjу односе. Он jе изразио очекивања за учешц́е Црне Горе на Свjетскоj изложби World Expо 2025 у Осаки.

image

Милојко Спајић у Јапану

- Твитер

Састанку jе присуствовао и министар финансиjа и социjалног старања Милоjко Спаjић, коjи jе као стипендиста Владе Jапана студирао на Осака и Саитама Универзитету.

- Врло успjешан састанак са jапанским премиjером Сугом, са конкретним резултатима, као што су отварање амбасада у Токиjу и Подгорици, као и постковид посjета економске делегациjе ЦГ од коjе се очекуjе да радикално побољша партиципациjу jапанске привреде и инвестициjа у ЦГ - казао је Спајић.

Инфраструктурно финансирање jе била jедна од наjконкретниjих тема.

- Као стипендиста jапанске владе, тражио сам више стипендиjа и помоћи за едукациjу младих у Црној Гори. Jапан jе већ донирао доста медицинске опреме, али смо се сложили да и по том питању можемо jош боље сарађивати - истакао је министар Спајић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:54