Бранко Крвавац / - Фото: МФИ
16/11/2021 u 18:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крвавац: Независност и финансијска стабилност потрошачких јединица неће бити угорожена

Министарство је планирало да постепено укине процентуална буџетска издвајања која су до сада имала одређене институције

Независност и финансијска стабилност потрошачких јединица неће бити угорожена постепеним укидањем процентуалних буџетских издвајања која су до сада имале, саопштио је државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања, Бранко Крвавац.

Он тврди да је апсолутно нетачно да је предложеним рјешењима угрожена, односно нарушена независност потрошачких јединица.

Основ рјешења је спровођење и пуна имплементација програмског буџета Црне Горе у корист грађана.

 - Апсолутно се неће угрозити њихова независност ни стаблност њхових финансија, осносно остаће или исти износ буџета или ће буџет за наредну годину бити већи код тих потрошачких јединица - казао је Крвавац агенцији Мина-бусинесс.

Такође, за све потрошачке јединице, чији ниво средстава опредјељује процентуални износ издвајања, Предлогом закона о буџету за наредну годину предвиђен је исти износ или већи од законом прописаног нивоа.

Крвавац је рекао да им се већи број потрошачких једница обратио и да кроз медије чују разне шпекулације да ће доћи до смањења буџета за те потрошачке јединице.

 - Оно што ми хоћемо и што је наш циљ је да сви буду једнаки, односно да нема селективности када је у питању само преговарање око буџета и намјенско трошење тих средстава - објаснио је Крвавац.

Министарство је планирало да постепено укине процентуална буџетска издвајања која су до сада имала одређене институције. Ријеч је о гарантованој суми новца који се добијао на годишњем нивоу.

Том мјером обухваћено је Министарство културе, Пријестоница Цетиње, Центар за обуку у судству и тужилаштву, невладине организације, политичке партије, Агенција за спречавање корупције, фонд за медије, Јавни сервис РТЦГ, дијаспора, фондови за мањине, женске организације у политичким партијама у државном и локалним парламентима.

Крвавац је саопштио да је Министарство Фискалном стратегијом за средњерочни период предвидјело да ће се постепено укинути та процентуална издвајања, док је цијела идеја и прича кренула Законом о буџету за ову годину, односно израдом првог програмског буџета у Црној Гори.

 - Њиме су предвиђени неки циљеви и индикатори које потрошачке једнице треба да испуне у тој години, да би могли да мјеримо њихову ефикасност рада. Самим тим, за одређене потрошачке јединице које су везане директно законским рјешењма, тај систем буџетирања не може функцонисати, јер је то линијско буџетирање, односно ако потрошачка једница не испуни неки циљ или индикатор њима опет наредне године следује буџет без обзира на њихову ефикасност - навео је Крвавац.

Он је објаснио да је основ за најновију одлуку Министарства програмско буџетирање, односно неселективност у програмском буџетирању, али и ефикасније и намјенско трошење средстава у буџету.

Крававац је рекао да су у том циљу у скупштинску процедуру предали неколико предлога закона, али да ће их привремено повући.

- То само привремено, јер наш циљ остаје да до краја мандата постепено укидамо те проценте и да идемо ка пуној имплементацији програмског буџета. Међутим, ми ћемо ова рјешења која смо послали привремено повући, да бисмо извршили додатне консултације и објаснли да никоме неће бити угрожена независност - поручио је Крвавац.

Коментаришући то што се многи позивају на преговоре и Европску комисију (ЕК), Крвавац је објаснио да скоро све државе имају програмски буџет и да се они залажу за ефикасност трошења средстава.

- То не угрожава ни преговарачка поглавља, ни саме преговоре, те јединице ће чак имати и више средстава - додао је Крвавац.

Према његовим ријечима, постоје неке потрошачке јединице које не могу да потроше тај износ, па преумсјеравају на друге категорије.

- Послије тог преусмјеравања ми не можемо на адекватан начин да пратимо испуњеност тог самог индикатора. Са том немогућношћу праћења ми њих доводимо у повлашћен положај у односу на друге потрошачке јединце. Нјих је око 15, а ми имамо још око 70 потрошачких јединица које преговарају за свој буџет и које га правдају - закључио је Крвавац.

Мнистарство ће обавити додатне консултације са потрошачким јединицама које су предмет измјена закона, због чега ће се привремено повући из скупштинске процедуре први сет ових предлога закона, да би се пружила додатна објашњења у вези са примјеном.

Примјена програмског буџета, који доноси већу транспарентност, бољу контролу трошења средстава, унапређење процеса планирања буџета и ефикасности потрошње, представља и један од захтјева из процеса европских интеграција у дијелу управљања јавним финансијама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:25