SA SASTANKA / - FOTO: RUDNIK UGLJA
22/10/2024 u 18:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Laković u Vašingtonu: Saradnja Crne Gore i SAD-a u energetskom sektoru

Izvršni direktor RUP Nemanja Laković učestvuje na Drugom ekonomskom dijalogu između Crne Gore i SAD-a na kom je potpisan Memoranduma o ekonomskoj saradnji Vlade SAD-a i Vlade Crne Gore u Vašingtonu koji predstavlja osnov daljeg povezivanja između privrednih sektora dvije države.

Naročito je naglašena bilateralna saradnja u energetskom sektoru kroz modernizaciju elektromreže, integraciju tržišta i prelazak na čiste izvore energije. 

Govoreći na panelu o energetskoj sigurnosti i dekarbonizaciji naglasio je energetski i ekonomski značaj sistem RUP i TE Pljevlja i saopštio podatak da ova dva sistema proizvode 40 odsto električne energije u Crnoj Gori, ali i potvrdio da smo u potpunosti opredjeljeni da započnemo i implementiramo proces zelene tranzicije.

- U Rudniku uglja formirano je odjeljenje za pravednu tranziciju i radna jedinica građevinska grupa, takođe je započeo posao ispitivanja potencijala zemljišta u posjedu kompanije. U planu je i formiranje grupe za istražno bušenje i miniranje i pribavljanje potrebnih akreditacija i sertifikata za laboratoriju što će omogućiti njen izlazak na tržište - pojasnio je Laković.

Osim toga Laković je istakao da je potrebna pomoć i podrška u realizaciji investicija kako bi sa novim djelatnostima izašli na tržište i naglasio da su sistem RUP i TE "Pljevlja" okosnica privrednog, energetskog i ekonomskog razvoja koji su u poslednjih pet godina proizveli oko 840 miliona eura električne energije u tržišnim vrijednostima.

Laković dobio posao za toplifikaciju Pljevalja, pa postao direktor Rudnika uglja

- Dakle ukupno 1.600 ljudi radi u RUP i TE, tako da se ekonomska stabilnost cijelog grada oslanja na ove dvije kompanije. Potrebno je veoma pažljivo, oprezno i brzo da radimo i nadamo se da ćemo dobiti realne rokove kada ćemo biti spremni da ugasimo postojeće i napravimo alternative za poslove koje imamo, kao i prihode koje Crna Gora ostvaruje preko pomenutih sistema - zaključio je Laković.

Američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hose V. Fernandez, tokom sastanka kazao je da su SAD spremne Crnoj Gori da pomognu da pređe na čiste izvore energije, uz ocjenu da će uspješna tranzicija podstaći prosperitet i pridruživanje zemlje Evropskoj uniji.

Dijalog u Stejt departmentu vodio se na nivou radnih grupa uz prisustvo ambasadorke SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, ambasadora Crne Gore u SAD Jovana Mirkovića sa saradnicima, visokih članova američke administracije, kao i članova crnogorske delegacije potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja, ministra energetike Saše Mujovića, ministra pomorstva, ministra javne uprave Maraša Dukaja, kao i ministra rudarstva, nafte i gasa Admira Šahmanovića sa saradnicima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 18:20