Милан Лекић / - Б.Је.
21/09/2021 u 16:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лекић: Еколошка реконструкција ТЕ Пљевља је исплативо и крајње рационално рјешење

Он је казао да су Пљевљима потребна нова радна мјеста и индустријска постројења, а не гашење постојеће привреде

Еколошка реконструкција Термоелектране (ТЕ) Пљевља је исплативо и крајње рационално рјешење, поготово у ситуацији када држава још није створила алтернативна рјешења и моделе који би адекватно компензовали производњу електричне енергије, оцијенио је извршни директор Рудника угља, Милан Лекић.

Он је казао да су Пљевљима потребна нова радна мјеста и индустријска постројења, а не гашење постојеће привреде.

 - Уколико је еколошка реконструкција предуслов за продужење рада ТЕ макар у наредних десет година, а сви подаци указују да јесте, не видим нити један оправдан разлог да Влада одустане од те инвестиције, без обзира на различите интересе и притиске - навео је Лекић у саопштењу.

Он је позвао премијера, министре и стручну јавност да се јавно укрсте аргументи по том питању и пронађе најбоље могуће рјешење за грађане Пљеваља, енергетски сектор и државу Црну Гору.

Лекић је рекао да поздравља напоре и улагања у обновљиве изворе енергије, као и чврсту ријешеност Владе да у Пљевљима поново заживи фабрика за производњу цемента.

 - Међутим, транзиција по том питању никако би смјела да буде исхитрена и површно реализована, него праведна, са пуно сензибилитета и опреза, прије свега, због неколико хиљада радних мјеста који су директно повезани са опстанком ТЕ и Рудника угља - упозорио је Лекић.

Према његовим ријечима, додатни подстицај за опрез стоји у чињеници да пљеваљска ТЕ практично производи половину електричне енергије у цијелој држави, те да би њеним евентуланим гашењем Црна Гора била гурнута у велике финансијске проблеме.

Лекић је навео да би према одређеним показатељима, за десет година, колико би, макар, ТЕ радила након еколошке реконструкције, Црна Гора уштедјела преко милијарду еура на увоз електричне енергије.

 - Колико су Рудник угља и ТЕ узајамно повезани и међусобно зависни најбоље указује чињеница да су, усљед овогодишњег продуженог ремонта ТЕ, испоруке угља, а самим тим и приходи наше компаније, драстично пали, упркос чињеници да је широка потрошња рекордно повећана, док је Електропривреда (ЕПЦГ) морала да увезе електричну енергију у износу преко десет милиона еура - прецизирао је Лекић.

Он је навео да су, деценијама уназад, те двије компаније, уплаћивале вишемилионске износе у државну и општинску касу.

 - Примјера ради, само у протеклих десет година, на основу разних пореза и накнада, Рудник угља је држави и Општини Пљевља уплатио преко 160 милиона ЕУР. У крајњем, директни приходи од око 1,2 милијарде ЕУР за десет година, не рачунајући рад осталих привредних грана ослоњених на Рудник и ТЕ, вишеструко оправдавају трошак еколошке реконструкције од око 66 милиона - рекао је Лекић.

Он тврди да ће се уложени новац за десет година вратити скоро 20 пута.

 - Такав однос инвестиција и поврата не постоји ни у ИТ сектору, због чега се, без икаквих дилема, намеће одговор да осим еколошке реконструкције друго рјешење не постоји - додао је Лекић.

Он сматра да Влада убудуће мора да испољи посебну пажњу и интересовање у случају опстанка ТЕ, па тако и Рудника угља, јер су последице драматичне за цијелу државу, а највише за Пљевља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 12:23