Лилиана Павлова / - Европска инвестициона банка
05/12/2021 u 12:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лилиана Павлова: Зелена транзициjа би могла бити кључна предност Црне Горе

Наш приоритет jе да помогнемо региону да се са угља преориjентише ка енергетски ефикасниjим ресурсима, риjешимо загађење животне средине и горуће негативне ефекте климатских промjена, каже потпредсjедница Европске инвестиционе банке

Пуни потенциjал раста могуће jе постићи jедино зеленом транзициjом, што би за Црну Гору, као земљу коjа зависи од туризма, могло бити кључна конкурентска предност, саопштила jе потпредсjедница Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Лилиана Павлова.

„Наш приоритет jе да помогнемо региону да се са угља преориjентише ка енергетски ефикасниjим ресурсима, риjешимо загађење животне средине и горуће негативне ефекте климатских промjена. За Црну Гору као земљу коjа зависи од туризма, то би могла бити кључна конкурентска предност, али и алатка за даљи развоj тог сектора“, рекла jе Павлова у интервjуу агенциjи Мина-бизнис.

Она jе додала да климатске акциjе пружаjу неупоредиве могућности за друштвени и економски развоj у региону и да ће ЕИБ радити са партнерима, као што jе Инвестиционо-развоjни фонд (ИРФ), како би осигурала подстицаj зелених инвестициjа за привредни и друштвени развоj и регионалну интеграциjу.

Павлова jе подсjетила да су пандемиjа и климатске промjене изазвале огромне поремећаjе, посебно у приватном сектору, а да jе ЕИБ, осим подршке бржем опоравку, жељела да малим и средњим предузећима олакша процес прилагођавања новим околностима и новонасталим тржишним условима.

„Осим дигитализациjе, пресудан фактор за конкурентност jе прелазак на зелену економиjу. Истраживање инвестициjа ЕИБ-а за прошлу годину указуjе да проjекти енергетске ефикасности ниjесу широко распрострањени на Западном Балкану. Већина предузећа не види мjере енергетске ефикасности као приоритетне, упркос чињеници да их велика већина сматра профитабилним“, обjаснила jе Павлова.

Она jе казала да су државе Западног Балкана иза земаља са повишеним средњим приходима у погледу зелених улагања у управљање енергиjом, контролу загађења ваздуха, побољшање гриjања, надоградњу машина и аутомобила и бољи систем освjетљења.

„Да би се превазишао финансиjски jаз, ЕИБ жели да обезбиjеди приjеко потребно финансирање климатске и еколошке одрживости, како би омогућила бржу транзициjу на одрживу, зелену и обновљиву економиjу. Симбол тих напора jе нови заjам у износу од 50 милиона еура, коjи jе недавно потписан са ИРФ-ом“, саопштила jе Павлова.

Она jе навела да ће предузећа из различитих сектора, као што су инфраструктура, индустриjа, транспорт, иновациjе, пољопривреда и туризам, моћи да користе средства за превазилажење финансиjских ограничења и увођење климатски прихватљиве и енергетски ефикасне праксе у пословање.

“Наша посвећеност подршци Црноj Гори и ИРФ-у не своди се само на финансирање. Тренутно започињемо важан нови задатак техничке подршке са нашим ИРФ партнерима, како бисмо оснажили њихове капацитете за пружање кључних финансиjских услуга, посебно у оквиру новог заjма за финансирање климатске одрживости. Желимо да пружимо пуну подршку у имплементациjи проjекта и обезбиjедимо максималну корист малим и средњим предузећима у Црноj Гори“, рекла jе Павлова.

ЕИБ, према њеним риjечима, жели да пружи Црноj Гори подршку по мjери за широк опсег подручjа, од образовања, здравства и вода до транспортне инфраструктуре и енергетског сектора. Побољшања у тим областима помоћи ће, како jе навела, jачању привреде и отпорности на кризу.

„Имали смо продуктиван разговор на ове теме током скорашње посjете министра финансиjа и социjалног старања, Милоjка Спаjића, нашоj банци у Луксембургу и усагласили смо на коjи начин можемо повећати нашу финансиjску и техничку подршку у рjешавању њихових специфичних потреба“, саопштила jе Павлова.

ЕИБ ће, како jе наjавила, наставити и улагање у приватни сектор, како би се поспиjешило стварање нових радних мјеста, посебно за младе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:25