/ - фото илустрација
02/12/2021 u 08:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лира се опоравила

Турска валута је у новембру забиљежила оштар пад, након одлуке централне банке да додатно ублажи монетарну политику упркос растућој инфлацији

Турска лира се снажно опоравила са рекордног минимума у сриједу, пошто је централна банка интервенисала због, како је саопштено, "нездравих" тржишних цијена.

Турска валута је у новембру забиљежила оштар пад, након одлуке централне банке да додатно ублажи монетарну политику упркос растућој инфлацији, што је предсједник Recep Tayyip Erdogan подржао за разлику од стручне јавности која је упутила бројне критике.

Централна банка је у саопштењу навела да је директно интервенисала на тржишту продајним трансакцијама због нездравог формирања девизних курсева, преносе Независне новине. Лира, која је раније пала чак 3,3 одсто на 13,87 лира према америчкој валути, опоравила се на 12,76 TRY за долар на трговању у девет сати и 36 минута по GMT, ојачавши за више од пет одсто на дневном нивоу.

Турка валута је у уторак дотакла дно спустивши се 14 лира према долару, након што је Ердоган поново стао у одбрану економске политике и пошто је долар кренуо да расте након најаве предсједника америчке централне банке, Federalnih rezervi (Fed), Јerome-a Powell-a о монетарном затезању.

Лира је ове године изгубила 47 одсто вриједности, при чему је само у новембру забиљежила губитак од око 30 одсто, што је убрзало "топљење" зарада и уштеђевине Турака и појачало притисак на буџете домаћинстава. Пети пут током мање од двије седмице, Ердоган је бранио ублажавање монетарне политике које је већина економиста назвала непромишљеним потезом. Он је, у интервјуу на државној телевизији, рекао да нема одустајања од нове политике.

- Видјећемо да ће каматне стопе знатно пасти и да ће доћи до побољшања девизних курсева уочи избора- рекао је Ердоган, наводи Реутерс и подсјећа да избори треба да се одрже најкасније до средине 2023. године.

Централна банка Турске је од септембра смањила референтну камату за 400 базних поена на 15 одсто упркос инфлацији која је близу 20 одсто. Очекује се да ће у децембру поново снизити референтну стопу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:09