/ Medojević FOTO: IVAN PETROVIC-IPE
15/06/2022 u 12:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Медојевић: Одмах забранити извоз пелета и огревног дрвета

Због повећање тражње са Косова и Албаније, цијена огревног дрвета је порасла са 40 еур по кубику, прошле године на 80 еура, додаје он

Поремећаји у свјетској трговини као последица рата у Украјини и санкција Русији, неминовно се одражавају и на Црну Гору, сматра  Небојша Медојевић предсједник ПзП.

-Због раста цијене гаса, нафте и гаса, повећала се потражња пелета и огревног дрвета. Италијански купци су већ заинтересовани за откуп свих количина пелета који се производи у Црној Гори што је цијену пелета са 150еур по тони од прошле године, сада повећало на 350 еура- наводи он.

Додаје:"Због повећање тражње са Косова и Албаније, цијена огревног дрвета је порасла са 40 еур по кубику, прошле године на 80 еура".

-Како се само у Подгорици скоро 30.000 породица грије на пелет или огревно дрво, ово постаје нерешив проблем за велики број породица у Црној Гори! Зато је неопходно хитно замрзнути цијене огревног дрвета и пелета и привремено забранити извоз, како би се заштитио елементарни стандард грађана. Нико не тражи да се произвођачи и продавци ових производа тјерају у губитке, али држава не смије да допусти да се спекулацијама и злоупотребом актуелних тржишних коњунктура и деформација зарађује есктра профита и угрожава стандард и здравље грађана- закључује Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 15:33