Medojević / Фото: Н1
18/08/2021 u 12:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић прихватио да буде у Борду директора Прве банке: Обављаћу функцију волонтерски

Мицкеј и Кривокапић не показују интересовање, немају кад од испробавања џипова, казао је лидер ПзП-а

Лидер ПзП-а Небојша Медојевић саопштио је данас да је прихватио предлог директора Електропривреде (ЕПЦГ) Милутина Ђукановића да буде члан Борда директора Прве Банке.

Како је казао, то је учинио због чињенице да је ситуација у овој банци веома сложена и да је имовина ЕПЦГ, због њене изразите изложености према Првој банци, угрожена.

- Мој једини услов је да ту функцију обављам волонтерски и без икакве надокнаде- навео је Медојевић. 

Како је образложио, због лошег менаџмента и погрешних процјена кредитног ризика, Прва банка је већ деценијама главни генератор токсичних ненаплативих кредита које, због изостанка контроле ЦБЦГ, дистрибуира по банкарском и финансијском систему, контаминирајући тако читав финансијски систем.

- Токсичност активе Прве Банке је главни системски ризик финансијског система Црне Горе. Ненаплативе кредите и кредите са неадекватним обезбјеђењем Прва банка је пласирала другим банкама (посебно је Хyпо Алпе Адриа Банка била специјализована за то), оф шор фондовима и фиктивним компанијама, а у последње вријеме државном ИРФ чија је актива пуна ових токсичних кредита Прве Банке. Армија универзитетских професора, доктора наука, експерата из Црна Горе, али и ширег региона, добијала је новац од Прве Банке да помогну у козметичком фризирању биланса Прве Банке и прикривања рупе у капиталу банке- истакао је Медојевић. 

Додао је да његова улога у Борду директора треба да буде да заштити интрересе мањинског акционара ЕПЦГ - депозите од више десетина милиона еура које ЕПЦГ има у овој банци, њихов мањински капитал и друга средства по виђењу у случају негативног развоја ситуације са пословањем Прве Банке.

- Супервизија ЕY је утврдила негативни капитал Прве Банке и коефицијент адекватности капитала који је много испод законом прописаног нивоа.Банка је подкапитализована (нема довољно капитала) и постоје само два сценарија: или да власници докапитализију банку или да ЦБЦГ смијени менаџмент Прве банке уведе привремене мјере и постави своје представнике- навео је Медојевић. 

Тврди да су премијер Здравко Кривокапић и министар финансија Милојко Спајић тренутно  заузети оснивањем странке и испробавањем мајбаха и џипа.

- Не показују никакав интерес за дешавања у банци која је била стуб финансијских и криминално шверцерских активности претходног режима и чије пословање представља темпирану бомбу за финансијски систем земље. Посебно у ситуацији кад је Фонд за депозите празан и кад нема новца за исплату свих оштећених приликом евентуалног одласка у стечај или ликвидацију банке. Мада, за задужење увијек спреман Мицкеј и Требињска група би се вјероватно врло радо задужили и за ту намјену, јер је за њих наш дуг њихов најбољи друг. Моја улога у овом веома деликатном и опасном периоду за интересе ЕПЦГ, али и стабилност финансијског система, би била искључиво контролна, а Гувернер Жугић најбоље зна колико сам ја компетентан или нијесам за ту улогу. Уосталом, осјетио је добро моје “незнање” на сопственој кожи на сједницама Одбора за економију и буџет и у скупштинским дебатама. Прва банка и малверзације власника су биле честа тема нашег “дијалога”- закључио је Медојевић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:07