/ - Фото: МЕК
01/03/2022 u 16:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МЕК: Реални раст плата далеко већи од инфлације

Предложени закон може у кратком року имати ефекте како би се одржала стабилност животног стандарда, наводе из Министарства

Европа сад заштитила и повећала животни стандард грађана упркос глобалном расту цијена, саопштили су из Министарства економског развоја.

-Реализација програма Европа сад! утицала је на повећање животног стандарда грађана и ублажила негативне ефекте раста цијена узрокованих екстерним шоковима на глобалном нивоу.Упоређивањем цијена основних животних намирница из јануара 2021. са цијенама из  јануара 2022. године, јасно се може видјети у којој мјери би била ослабљена куповна моћ грађана без повећања нето зарада, кроз програма Европа сад.  Дакле, да је ниво зарада у јануару 2022. године остао на нивоу из децембра 2021. године, за просјечну плату би се могло купити знатно мање намирница у поређењу са почетком 2021. године-наводе из Министарства.

image
- Фото: МЕК

Додају:"Рекордно повећање минималне зараде са 250 на 450 еура и просјечне зараде у јануару 2022. године са 537 на 686€, омогућило је да, по први пут, једна просјечна зарада може покрити комплетну минималну потрошачку корпу за четворочлану породицу. Потребно је нагласити да се дио потрошачке корпе који се односи на издатке за храну може, по први пут, комплетно покрити из минималне зараде".

-Дакле, повећање плата је најефикаснији механизам којим се у оваквим ситуацијама Влада може борити против глобалног повећања цијена, а у циљу очувања животног стандарда грађана. Истичемо да и неке од најразвијених земаља у овом тренутку позежу управо за оваквом мјером, повећавајући минималну цијену рада, а тиме и расположиви доходак грађана.  Подсјећамо да је Министарство економског развоја у циљу обезбјеђивања бољег животног стандарда, осим бројних других механизама, припремило Закон о привременој контроли цијена животих намирница за грађане који се налази на јавној расправи. Предложени закон може у кратком року имати ефекте како би се одржала стабилност животног стандарда- наводе из Министарства.

Додају:"Министарство финансија и социјалног старања је трећи пут предложило измјене Закона о акцизама, тражећи поново да Скупштина омогући Влади да одлуком може да смањи акцизу на гориво до 20%.Ова Влада је, за само годину рада, обезбиједила и четврту подршку пензионерима са најнижим примањима, а сада износи 3,9 милиона еура за њих преко 77.000". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:55