Мало новца опредијељено за развој индустрије / -LAZAR RUZIC
28/02/2022 u 13:44 h
Draško Milačić, Marko StojanovićDraško Milačić, Marko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За развој индустрије само милион еура

Укупан буџет за реализациjу износи 1.000.000 еура од чега jе 850.000 опредиjељено за регионалну помоћ и 150.000 еура за де минимис помоћ, наводи се у овом документу

Министарство економског развоја припремило је Програм ревитализације прерађивачке индустрије за 2022. годину, којим је за ове намјене опредијељено милион еура. Како се у документу МЕР-а наводи, ревитализациjа прерађивачке индустриjе представља неопходан процес за стварање модерне, одрживе и конкурентне економиjе коjа подстиче привредни раст и креира нова радна мjеста.

– Како би се унаприjедила конкурентност сектора и на нивоу предузећа, потребна диверзификациjа производне структуре, а узимаjући у обзир динамику технолошких промjена на тржишту, потребно jе обезбиjедити модернизациjу производних процеса набавком машина и опреме за дугорочан раст производње у сектору прерађивачке индустриjе. Реализациjом Програма треба обезбиjедити предузетницима, микро, малим и средњим предузећима из сектора прерађивачке индустриjе бесповратну подршку за покриће диjела трошкова за набавку производне опреме укључене у процес производње – пише у документу.

Програм не обухвата бројне дјелатности

Програмом ниjесу обухваћене примарна пољопривредна производња, производња челика, синтетичких влакана и вађење угља, бродоградња, производња кокса и рафинираних нафтних производа, производња и продаjа воjне опреме или услуга трговина, грађевинарство, угоститељски обjекти коjи искључиво пружаjу услуге точења пића, дjелатности издавања новина и других издања, емитовања радиjског и телевизиjског програма, као и услужних дjелатности агенциjа за маркетинг и односа с jавношћу, бензинске пумпе, саобраћаj, ауто салони, банкарство и осигурање, трговина валутама и хартиjама од вриjедности, учешће у проjектима коjима се крше међународно призната права радника, производња и промет било коjих производа или активности коjе се сматраjу незаконите или штетне по околину и људско здравље, игре на срећу, производња дуванских производа, алкохолна пића (изузев вина и воћних ракиjа)...

У документу се као главни изазови у процесу ревитализације представљаjу застарjела технологиjа и опрема у производном процесу, коjа за последицу има ниску стопу продуктивности, велико учешће производа нижих фаза прераде, недовољан ниво квалитета и увозна зависност.

– Ниво инвестициjа у сектору прерађивачке индустриjе jе релативно низак, и креће се у распону 32-40 милиона еура на годишњем нивоу, што указуjе на неопходност индустриjске модернизациjе као важном предуслову за унапређење конкурентности црногорске индустриjе. Такође, учешће запослених у прерађивачкоj индустриjи просjечно се кретало 6,46 одсто у периоду од 2014-2020, док jе у 2020. години забиљежено да су у прерађивачкоj индустриjи запослене укупно 11.263 особе – наводи се у програму.

Циљ Програма за развоj прерађивачке индустриjе за 2022. годину jе унапређење конкурентности привредних субjеката, њихове продуктивности и профитабилности, ресурсне ефикасности и повећања запослености у сектору прерађивачке индустриjе.

– Предмет Програма jе подршка за инвестициjе у опрему неопходну за унапређење или проширење постоjећих капацитета, повећање обима производње на нове производе и производне процесе. Програм подразумиjева набавку опреме (нове и половне), диjелом или у потпуности кроз кредитни аранжман коjи jе закључен у периоду од 1. jануара до 30. новембра 2022. године са Инвестиционо-развоjним фондом и пословним банкама. Укупан буџет за реализациjу износи 1.000.000 еура од чега jе 850.000 еура опредиjељено за регионалну помоћ и 150.000 еура за де минимис помоћ. Уколико се износ планиране подршке по де минимис помоћи не утроши, исти се може прелити у дио средстава коjи се одобрава по регионалноj помоћи – наводи се у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:03