Илустрација / - фото: РТЦГ
10/03/2022 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МЕР: Више од 4.000 радника из рударско-металског сектора се пријавило за отпремнине

Напомињу да су прве исплате по основу овог Закона отпочеле и да се динамика плаћања одвија по унапријед планираној методологији

Пријаве за остваривање  финансијске подршке у складу са Законом о финансијској подршци за бивше запослене из сектора рударске и металске индустрије су завршене, саопштили су из Министарства економског развоја.

Они су отворили пријаве 10. јануара и закључно са 9. мартом 2022. године на адресу Министарства пристигло је преко 4000 пријава, а током наредне седмице очекује се још пријава које ће пристићи путем поште.  

 - За финансијску подршку пријавило се највише бивших радника из  предузећа Брсково, Петољетка, КАП, Металац, Монтер, затим рудника Беране, Брсково и Шупља стијена, али и велики број бивших радника  из предузећа других привредних дјелатности које нису обухваћене Законом. Због огромног броја пријава који је премашио наша очекивања, Комисија за разматрање пријава и испуњености услова за додјелу финансијске подршке наставиће интензиван рад и уз оснажене капацитете обрадиће пристиглу документацију у најкраћем могућем року - наводе из Министарства.

Напомињу да су прве исплате по основу овог Закона отпочеле  и да се динамика плаћања одвија по унапријед планираној методологији. 

 - Подсјећамо, Закон је припремило Министарство економског развоја, а на предлог Владе је усвојен у Скупштини Црне Горе 29.12.2021. и представља први закон којим је започета борба за исправљање дугогодишње неправде коју су трпјели радници Црне Горе - додају они.

Како истичу, овим законом утврђује се остваривање права на финансијску подршку лицима која су била запослена у привредним друштвима у сектору рударске и металске индустрије, а у чијој је власничкој структури била држава и којима је престао радни однос увођењем стечаја у тим друштвима.

 - Финансијска подршка овој групи радника  додјељује се ради остваривања социјалне правде, правичног задовољења финансијских потреба бивших запослених и чланова њихове породице и представља први корак у исправљању дугогодишње неправде. Влада Црне Горе овим чином  показаје разумијевање, солидарност и истрајност у  борби за достојанство, права и социјалну једнакост сваког бившег, али и садашњег радника - закључују из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:08