/ - Марко Милачић
10/11/2021 u 09:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милачић: Ко опструира програм “Европа сад” – ради против грађана

Није вријеме за уско-партијске интересе, већ за широки друштвено-политички консензус, истакао је Милачић

Предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић казао је да програм „Европа сад“ који, како сматра, на одржив начин гарантује значајно повећање стандарда грађана и шири потенцијал за економски опоравак Црне Горе обавезује парламентарну већину да због грађана на страну ставимо све што нас дијели и дамо пуни допринос да грађани већ од фебруара осјете значајан бољитак.

- У релативно малом систему као што је црногорски, овакав план је одржив и има велике шансе да успије, нарочито уколико сви конституенти нове власти дају несебичан и снажан допринос у његовој припреми и реализацији. Министраство финансија је детаљно анализирало како надомјестити недостајућа средства из којих ће се финансирати систем здравствене заштите. Реформа пореских прихода је кључна претпоставка одрживости предложених мјера. Приходи буџета од доприноса за здравствено оигурање биће надомјештени другим јавним приходима. Повећањем акциза на одређене производе, сузбијање сиве економије, маркирање нафтних деривата, регулисање, опорезивање игара на срећу, измјене Закона о добити правних лица уз смањење пореског оптерећења рада и подизање нивоа одговорности, као и  свеобухватне пореске дисциплине су реалне могућности за остваривање прихода до којих ће се доћи и који ће сусптитуисати укидање доприноса за здравство- навео је Милачић.

Овакав вид финансирања, сматра Милачић, система здравствене заштите познат као Бевериџов систем, примењен је у Великој Британији деценијама уназад и дао је позитивне резултате на побољшање општег здравља.

- Увјерени смо да ће ова реформа унаприједити систем финансирања здравстене заштите и да ће њен утицај на вођење цјелокупне социјалне политике бити дјелотворан и позитиван. Досадашњи модел финасирања система здравствене заштите, такозвани Бизмарков модел који је заступљен у многим земљама западне хемисфере, показао се лошим јер захтијева снажнију економију него што је наша, економију која може издржати губитке здравстеног система и која ће разним донацијама омогућити његову одрживост и квалитет који очекују здравстени осигураници. Због свега наведеног “Европа сад” у оквирима парламентарне већине мора бити схваћена као капитални пројекат свих нас, јер су нас грађани бирали како би обезбиједили боље услове за живот. Није, стога, вријеме за уско-партијске интересе, већ за широки друштвено-политички консензус који треба да обезбиједи праву атмосферу за реализацију овог и других капиталних пројеката нове власти- истакао је Милачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:27