/ - Марко Милачић
26/11/2021 u 14:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милачић поднио амандман на буџет: Издвојити средства за изградњу библиотеке митрополита Амфилохија

Ову вриједну збирку Митрополит Амфилохије завјештао је манастиру Стањевићи, у склопу којег је и планирана изградња библиотеке, за коју је већ урађен пројекат, у виду адаптације простора за потребе Митрополитове библиотеке

Предсједник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини Црне Горе Марко Милачић, поднио је данас у скупштинску процедуру амандман на Предлог буџета за 2022. годину, којим се предвиђају новчана средства за изградњу и опремање библиотеке блаженопочившег Митрополита Амфилохија коју је завјештао манастиру Стањевићи, а која садржи више од 25 000 примјерака вриједних књига и часописа.

Милачићев амандман преносимо у цјелости:

„У члану 20 (II посебни дио) код потрошачке јединице Министарство правде, људских и мањинских права (организациони код 40201) у оквиру програма Унапређење и заштита људских и мањинских права и промоција родне равноправности (број 12 025), потпрограм Заштита људских и мањинских права (број 12 025 001), активност Промовисање међувјерског и међурелигијског дијалога (број 12 025 001 003), на позицији Трансфери институцијама, појединцима, невладином и јавном сектору предложени износ од „200,000.00” се мијења и гласи „679,644.00”.

У члану 3, функционална класификација Текућа буџетска резерва, износ „42,452,002.37” се умањује за 479,644.00 еура и сада је „41,972,358.37”.

Сходно овој измјени, у истој групи, програму и класификацији потребно је извршити усклађивања у складу са овом измјеном.

Блаженопочивши Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оставио је иза себе велику библиотеку која садржи више од 25 000 примјерака вриједних књига и часописа, међу којима су и публикације и наслови из његовог богатог стваралаштва, његови бројни записи, али и дјела других аутора, издања на бројним свјетским језицима и из свих крајева свијета, која је он брижљиво прикупљао цијелог свог живота.

Ову вриједну збирку Митрополит Амфилохије завјештао је манастиру Стањевићи, у склопу којег је и планирана изградња библиотеке, за коју је већ урађен пројекат, у виду адаптације простора за потребе Митрополитове библиотеке.

Несумњиво је ријеч о капиталном пројекту од важности, не само за православни народ у Црној Гори и вјернике Српске православне цркве, већ - имајући у виду карактер саме библиотеке и наслова у њој, а и цивилизацијску ширину личности Митрополита Амфилохија – и за сваког грађанина Црне Горе. Такође, имајући претходно у виду, Митрополитова библиотека несумњиво ће бити итекако привлачна културна адреса за бројне људе ван Црне Горе.

На основу детаљне анализе стручњака за ову област – која је врло специфична у смислу заштитног, противпожарног, система расвјете и других система, због материјала склоног пожарима – те детаљних консултација са њима, а и на основу нацрта пројекта, потребно је обезбиједити 479 644 еура за адаптацију простора за потребе библиотеке у манастиру Стањевићи. Наведени износ обухвата:

1.         Зидарске, молерске и каменорезачке радове у вриједности од 22 200 еура;

2.         Подополагачке радове у вриједности од 14 000 еура;

3.         Занатске радове у вриједности од 34 000 еура;

4.         Инсталатерске радове у вриједности од 105 200 еура;

5.         Ентеријерске радове у вриједности од 193 000 еура;

6.         Пројектну документацију у вриједности од 28 000 еура и

7.         ПДВ од 83 244 еура.

Узор за обликовање полица за Митрополитове књиге је Његошева библиотека у Биљарди, на Цетињу. Библиотека блаженопочившег Митрополита Амфилохија биће непроцјењив и уникатан духовно-просвjетни центар.

Предложена финансијска средства за ову намјену нису велика, напротив, нарочито ако узмемо у обзир значај библиотеке Митрополита Амфилохија за најшири јавни интерес, промоцију културе и писмености.“

Медијски тим Праве Црне горе

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:50