Jakov Milatović / - FOTO: LAZAR RUžIć, DAN
22/04/2024 u 20:24 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović na obilježavanju Dana PKCG: Našoj ekonomiji trebaju temeljne reforme

U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika političkih, privrednog i javnog života Crne Gore, večeras je obilježen Dan Privredne komore Crne Gore.

Povodom podsjećanja na dan kada je prije 1928. godine osnovano udruženje koje je predstavljalo zanatlije i privrednike iz Crne Gore zvanicama se obratila predsjednica PKCG Nina Drakić.

image

Nina Drakić

- FOTO: LAZAR RUžIć, DAN

Ona je podsjetila na aktivnosti PKCG u prethodnom periodu naglašavajući da je primarni zadatak Privredne komore - jačanje ekonomske aktivnosti, podizanje nivoa konkurentnosti, brza digitalizacija i podsticanje inovacija, te ubrzanje procesa evropskih integracija uz izlazak na jedinstveno tržište.

image

Sa događaja u Privrednoj komori

- FOTO: LAZAR RUžIć, DAN

- Crnogorska ekonomija je zabilježila evidentan napredak, nova zapošljavanja, a postignuti su zavidni rezultati u turizmu, poljoprivredi, energetici, saobraćaju, trgovini i industrijskoj proizvodnji.

Spajić sa predstavnicima Privredne komore: Sa privrednicima dogovoreno oročeno ograničavanje marži

Nije to došlo samo od sebe, niti je to bilo moguće ostvariti u jednoj godini. Poslovni uspjesi su uvijek rezultat dugoročnog i osmišljenog rada u kojem učestvuju cijeli timovi pod okriljem institucije - rekla je ona.

image

Blečić, Milatović, Drakić, Karadaglić

- FOTO: LAZAR RUžIć, DAN

Predsjednik države Jakov Milatović je poručio da je ponosan što je sa crnogorskim privrednicima kao ministar ekonomskog razvoja svjedočio najbržem oporavku privrede nakon kovida. 

image

Jakov Milatović, Nina Drakić, Stevan Karadaglić

- FOTO: LAZAR RUžIć, DAN

- I tada sam još spoznao da je tokom teških godina došla do izražaja priroda crnogorske privrede, njen sami nukleus, a to je njen porodični karakter. I upravo je zbog toga, poput porodice, postajala jača kada je bilo najteže, uvijek njegujući svijest o društvenoj odgovornosti - poručio je on.

image

Blečić, Milatović, Drakić, Karadaglić

- FOTO: LAZAR RUžIć, DAN

 Eskalacija sukoba na niskom nivou, kored postojećeg mira u Ukrajini, može negativno uticati na lanac sa vujama, kao i na rast cijena energenata. Stoga je važno da Crna Gora obrazuje rezerve nafte i gasa, kako bismo stvorili dodatnu otpornost naše privrede na potencijalne eksterne ekonomske šokove. Svjetska ekonomija trenutno funkcioniše u okruženju visokih kamatnih stopa i usporenog ekonomskog rasta. Ovakva situacija negativno utiče na obim poslovnih investicija i međunarodnu trgovinu. Međutim, smatram da je upravo sada najbolji trenutak za naučene lekcije primjenjive kroz implementaciju pametnih ekonomskih politika, kako bismo izgradili ekonomiju koja će biti otpornija na sve buduće krize. 

image

Jakov Milatović, Nina Drakić, Stevan Karadaglić

- FOTO: LAZAR RUžIć, DAN
image

Aleksa Bečić, Nina Drakić, Stevan Karadaglić

- FOTO: LAZAR RUžIć, DAN

- Naša ekonomija traži temeljne sistemske reforme usmjerene na strateško unapređenje poslovnog ambijenta. Vrijeme je da započnemo period kontinuiranog, ubrzanog rasta i dugoročne perspektive. Za to nam je potrebna efikasna administracija koja će biti podrška, a ne kočnica investicijama. Potrebno nam je efikasnije upravljanje državnim preduzećima, za što je prvi korak profesionalizacija njihove upravljačke strukture. I upravo ovdje večeras sa nama sjede uspješni i dokazani menadžeri koji mogu pomoći državi da usmjeri svoja preduzeća na održivo, efikasno i društveno korisno poslovanje - zaključio je on.

Bukilić: Digitalna transformacija put do povećanja efektivnosti i efikasnosti

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:03