/ фото: ЈАКОВ МИЛАТОВИЋ
24/09/2021 u 12:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Приходи од туризма 700 милиона, испуњен план

Он је казао да је велики успјех овогодишње сезоне и то што је за кратко вријеме покренута нова национална авио-компанија, Аир Монтенегро, која је у остварила више од 800 летова

Црна Гора је до краја септембра остварила приходе од туризма у износу од 700 милиона еура, колико је и било планирано за ову годину, саопштио је министар економског развоја Јаков Милатовић. Он је рекао да је Министарство у марту ове године планирало приходе од туризма на нивоу од 700 милиона еура.

- Са великим задовољство могу да кажем да смо, у односу на све информације које имамо и којима располажемо, 700 милиона еура остварили у прва три квартала, односно до краја септембра- рекао је Милатовић на сједници Координационог тијела за припрему и праћење туристичке сезоне.

Он је подсјетио да су приходи од туризма у 2019. години, која је била рекордна, износили 1,1 милијарду еура.

- Званични подаци Централне банке (ЦБЦГ) говоре да су приходи од туризма прошле године били свега 144 милиона еура. То значи да су приходи од туризма у прошлој години пали 87 одсто у односу на 2019. годину- прецизирао је Милатовић.

Он је подсјетио да је претходна Влада, ребалансом буџета у јуну прошле године, планирала 700 милиона еура прихода од туризма.

- На крају је остварено 144 милиона еура, што значи да је омашка планирања била 500 милиона еура- рекао је Милатовић.

Он је саопштио да је, према подацима Националне туристичке организације (НТО), просјечна седмична попуњеност од 1. маја до 31. августа ове године, односно за четири мјесеца главне сезоне, била чак седам пута већа у односу на прошлу годину, а на нивоу од скоро 80 одсто из истог периода 2019.

- У јулу и августу, односно у шпицу, ово је дошло чак до нивоа од 85 одсто онога што смо имали у 2019. години и чак осам пута је било више у односу на прошлу годину- прецизирао је Милатовић.

Према подацима Управе полиције, од 1. маја до 31. августа у Црну Гору је ушло 2,3 милиона странаца, што је пет пута више него у истом периоду прошле године, а на нивоу од 82 одсто 2019.

- Ако се узме у обзир само шпиц сезоне, јул и август, у Црну Гору је за та два мјесеца ушло 1,6 милиона странаца, што је на нивоу од 95 одсто из 2019. године- прецизирао је Милатовић.

Он је оцијенио да је такав опоравак туризма значајно утицао на опоравак цјелокупне економске активности у земљи и снажну стабилизацију јавних финансија. Милатовић је подсјетио да је црногорска економија прошле године ослабила 15 одсто и да је то био далеко највећи пад у цијелој Европи.

- Суфицит буџета је за три овогодишња љетња мјесеца - јун, јул и август, према неким нашим првим процјенама, био на нивоу од 100 милиона еура, што је више за 250 милиона у односу на дефицит од 100 милиона еура у истом периоду прошле године- рекао је Милатовић.

Он је казао да је велики успјех овогодишње сезоне и то што је за кратко вријеме покренута нова национална авио-компанија, Аир Монтенегро, која је у остварила више од 800 летова и превезла више од 60 хиљада путника.

Милатовић је додао да су у Министарству задовољни резултатима туризма који су остварени на мору, али да су још поноснији на резултате на сјеверу.

- Тренутно се ради на припреми зимске сезоне и подршци коју Влада пружа скијалиштима, а ради се снажно и на законском оквиру који регулише комплетан сектор туризма и угоститељства- саопштио је Милатовић.

Извршни директор Аир Монтенегра Предраг Тодоровић, рекао је да се љетна сезона приводи крају и да су у тој компанији задовољни постигнутим резултатима.

- Прва ствар је сама чињеница да је компанија уопште постојала овога љета. Када вратимо филм у прољеће ове године, није било извјесно да ли ћемо имати оперативну државну авио-компанију овога љета. Успјели смо да она буде функционална прије љетње сезоне и то је једна ствар на коју треба да будемо поносни- казао је Тодоровић.

Он је рекао да су остварени и добри резултати, јер је компанија већ одрадила око 900 летова и превезла преко 70 хиљада путника.

- Оно што је такође битно је да је компанија од самог старта постављена на здравим основама и надамо се да ће то бити добра база да њен развој у наредним годинама- навео је Тодоровић.

Директорица Туристичке организације (ТО) Тиват Даница Бањевић, рекла је да су изузетно задовољни сезоном.

-  Посљедњих годину смо, са фокусираним маркетиншким кампањама цјелокупне туристичке привреде, успјели да анимирамо значајан број туриста да посјете Тиват, а добрим резултатима умногоме је допринијела и одлука Министарства економског развоја о отварању граница- сматра Бањевић.

Она је казала да још не располажу подацима за осам мјесеци, али да је Тиват до краја јула посјетило преко 53 хиљаде туриста.

- Остварење је на нивоу 60 одсто у односу на 2019. годину, а гости су остварили преко 455 хиљада ноћења, што је неких 76 одсто у односу на 2019- казала је Бањевић.

Она је навела да у Тивту тренутно борави преко 3,6 хиљада туриста, што је 13 одсто више у односу на 2019.

- Примјетан је значајан пад у хотелском смјештају, док је добра посјета приватног. Примјетна су отказивања у хотелима, посебно за тржишта Западне Европе- закључила је Бањевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:44