/ ilustracija arhiva Dan
18/10/2021 u 10:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма: Уручено 49 ваучера грађанима

Уручени су ваучери за 20 запослених у јавном сектору, 13 младих брачних парова до 35 година и 16 осталих корисника

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма додијелило је 49 ваучера грађанима у оквиру четврте фазе пројекта Хиљаду плус. Уручени су ваучери за 20 запослених у јавном сектору, 13 младих брачних парова до 35 година и 16 осталих корисника, преноси МИНА.

Вршитељка дужности генералне директорице Директората за развој становања и легализацију, Радмила Лаиновић, казала је да су се и у овој фази потрудили да обезбиједе најповољније услове за грађане Црне Горе, како би им помогли у рјешавању једног од најважнијих животних питања.

- Прије свега, обезбиједили смо убједљиво најповољнију каматну стопу 2,99 одсто - фиксну, без обавезног учешћа у купопродајној вриједности некретнине. Обрада кредита је 0,3 одсто, што је још једна од повољности, а период отплате кредита до 240 мјесеци. Такође, кроз сарадњу са Нотарском комором, обезбијеђен је попуст од 50 одсто на нотарске услуге- рекла је Лаиновић.

Она је подсјетила и на новину која је уведена у овој фази, а то је понуда већ изграђених станова што је подразумијевало да грађани сами могу наћи стан на тржишту и исти купити уз претходну пријаву.

- Установљеном методологијом обрачуна која обухвата вриједност склопљених предуговора о куповини стана, склопљених и реализованих уговора о кредиту са коначном процјеном кредитне способности апликаната, као и на основу броја ваучера који нијесу реализовани, дошли смо до уштеда по основу којих данас додјељујемо 49 ваучера- навела је Лаиновић.

Прва додјела ваучера била је организована почетком марта, када је 191 приоритетно лице добило ваучер. Кроз другу додјелу, организовану за циљне групе, уручено је 148 ваучера, док је у оквиру треће додјеле, која је била организована у јуну за апликанте са листе чекања уручено 74 ваучера, што је укупно 413 ваучера.

Вриједност текуће, четврте фазе пројекта је 20 милиона еура од чега је десет милиона обезбијеђено кроз кредитни аранжман Владе и Банке за развој Савјета Европе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:26