Асфалтна база Путева јуче радила / Архива Дана
26/03/2022 u 08:00 h
Nataša Spaić, Danijela LjucovićNataša Spaić, Danijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Инспекција забранила рад асфалтне базе, она и даље ради

Инспекцијским надзором је утврђено да објекат није уписан у катастар непокретности, те да за њега није предата пријава грађења, наводе из Директората за инспекцијске послове, док из Путева поручују да је асфалтна база је привремени обjекат и као таква не може бити уписана у катастар

Дирекција за урбанистичко грађевински надзор Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма забранила је Путевима да користe асфалтну базу у насељу Цијевна јер објекат није уписан у катастар непокретности. Та се одлука од 22. марта очигледно не поштује у шта се увјерила екипа "Дана" јуче око поднева када смо обишла локацију у насељу Цијевна. Радници Путева увелико су радили, а камиони одвозили асфалт. Како је то изгледало можете погледати кроз наш видео који објављујемо преко QR кода.

Да објекат није уписан у кастар утврђено је инспекцијским надзором који је спровео урбанистичко–грађевински инспектор. Контролом је утврђено и да за асфалтну базу није предата пријава грађења па самим тим предузеће не посједује рјешење о издавању грађевинске дозволе. На рјешење инспектора од 11. фебруара, Путеви су се жалили тражећи да се поништи и предмет врати на поновни поступак. Међутим, Директорат за инспекцијске послове и лиценцирање Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма 22. марта као другостепени орган одбио је жалбу Путева, па је предузећу једино преостало да се тужбом обрати Управном суду у року од 20 дана од дана пријема рјешења.

”Објекат предузећа Путеви у насељу Цијевна годинама радио без папира

У рјешењу којим се одбија жалба Путева, које потписује Оливера Живковић, овлашћено лице у Директорату за инспекцијске послове и лиценцирање, је констатовано да је инспектор основано забранио предузећу да користи асфалтну базу.

image

Одбијена жалба Путева

Архива Дана

–По оцјени министарства, првостепени орган је основано жалитељу донио управну мјеру забране употребе, коришћења инжењерског објекта–постројења за индрустријску производњу асфалта, јер се он користи, односно је у употреби, а није уписан у катастар непокретности. Из списа предмета произилази да је урбанистичко–грађевински инспектор, поступајући по службеној дужности, а по иницијативи, 24. децембра 2021. године извршио инспекцијски надзор. Утврђено је да се на локацији налази постројење за индустријску производњу асфалта, који је у употреби, односно користи се у складу са намјеном објекта, у захвату УП–а Складишта и сервиси Цијевна – урбанистичке парцеле број ИП 54, УП 55 и Уп 56 на којима су предвиђени објекти индустрије и производње, индустрије и грађевинарства у које спада и овај објекат. Они су превиђени као стални објекти и за њих је потребно прибавити одговорајуће одобрење за грађење, пријаву грађења у складу са законом, на основу којег се објекат уписује у катастар непокретности прије отпочињања употребем односно коришћења објекта. Непосредним увидом у службену евиденцију министарства утврђено је да за грађење овог објекта није предата пријава грађења или документација, као и да оно не посједује рјешење о издавању грађевинске дозволе – пише у рјешењу које потписује Живковић.

Бошковић: Или они или ми

Против асфлатне базе у насељу Цијевна годинама су се бунили становници и од надлежних органа тражили да се погон измјести. Становник Цијевне Саша Бошковић наводи да су упознати да је асфалтна база печатирана. Међутим, како наводи Бошковић, она и даље ради.

– То што они раде то је катастрофа. Раде и викендом, инспекцији сам послао снимак гдје раде у 6:15 часова. Изгледа да су сви немоћни да их спријече. Ми смо послали иницијативу надлежним органима и и поручили им да ту можемо бити или ми или они. Нема те технологије која може спасити животе у кућама на 200 метара од асфалтне базе- рекао је Бошковић.

Из Предузећа Путеви наводе да асфалтна база није непокретност већ привремени обjекат и као таква не може бити уписана у катастар непокретности.

– Привредно друштво Путеви jе у законском року уложило жалбу на рjешење коjе jе донешено од стране урбанистичко – грађевинског инспектора. У односу на наведену жалбу од стране урбанистичко–грађевинског инспектора, односно Министрарства екологиjе, просторног планирања и урбанизма, дониjето jе рjешење коjим се одлаже првобитно рjешење о уклањању и забрани рада асфалтне базе до доношења рjешења по жалби – саопштили су из Путева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 04:56