Novica Vuković, ministar finansija / -MINISTARSTVO FINANSIJA
30/06/2024 u 12:50 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministarstvo finansiјa pregovara o novom zaduženju od 180 miliona

Ministarstvo finansiјa smatra da јe ispunilo gotovo sve preduslove za aranžman sa Svјetskom bankom (SB) u okviru finansiјskog instrumenta dugoročni zaјmovi za razvoјne politike (DPL), koјi međunarodne finansiјske instituciјe pružaјu zemljama u cilju sprovođenja političkih i institucionalnih reformi.

Pored Svјetske banke, od koјe Vlada planira da pozaјmi 80 miliona eura, interesovanje za aranžman izrazile su i Francuska razvoјna agenciјa (AFD) i OPEK fonda za međunarodni razvoј. AFD i OPEK su izrazili interesovanje da, pored sredstava Svјetske banke, obezbiјede dodatne kredite od po 50 miliona eura poјedinačno, što znači da preko DPL-a Vlada Crne Gore planira da pozaјmi ukupno 180 miliona eura. Od Svјetske banke bi dobili 80, a od AFD-a i OPEK-a po 50 miliona eura.

– U skladu s tim, Ministarstvo finansija je 30. januara 2024. godine uputilo Francuskoj razvojnoj agenciji i OPEC fondu pisma namjere, odnosno zvanične zahtjeve za finansiranje u okviru DPL aranžmana, nakon čega su započeti intenzivni razgovori o kreditnim aranžmanima koji bi podržali DPL aranžman. OPEC fond za međunarodni razvoj je međunarodna finansijska institucija osnovana 1976. godine od strane zemalja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). Cilj OPEK fonda je da podrži socio-ekonomski razvoj u zemljama u razvoju putem pružanja finansijske pomoći za projekte, programe i druge aktivnosti koje doprinose ekonomskom rastu i smanjenju siromaštva. Vlada je na sjednici održanoj 24. maja 2024. godine donijela zaključke kojima je usvojila informaciju o polaznim osnovama za pregovore sa Francuskom razvojnom agencijom (AFD) u vezi kreditiranja Zajma za razvojne politike (DPL aranžmana, Development Policy Loan) i istim zadužila Ministarstvo finansija da nastavi pregovore sa Francuskom razvojnom agencijom u vezi sa DPL aranžmanom i da o rezultatima pregovora povratno informiše Vladu – navedeno јe u informaciјi o polaznim osnovama za pregovore sa OPEK fondom.

Cilj zaјmova da podstaknu rast i smanje siromaštvo

Dugoročni zajmovi za razvojne politike (DPL) su finansijski instrumenti koje međunarodne finansijske institucije, poput Svjetske banke, pružaju zemljama u cilju podrške sprovođenju političkih i institucionalnih reformi. Cilj ovih zajmova je da pomognu zemljama u sprovođenju strukturalnih promjena koje će podstaći ekonomski rast i smanjenje siromaštva.

– Ovaj tip kreditnog aranžmana predstavlja podršku političkim i institucionalnim reformama u oblastima kao što su ekonomski menadždžment, upravljanje javnim sektorom, ljudski razvoj, infrastruktura i zaštita životne sredine. Cilj je stvaranje uslova za održiv razvoj i rast. Za razliku od tradicionalnih investicionih zajmova, DPL aranžmani se isplaćuju na osnovu sprovođenja specifičnih političkih mjera i reformi, a ne na osnovu završetka fizičkih investicija. Uspjeh DPL, aranžmana mjeri se kroz indikatore performansi koji se dogovaraju između zemlje zajmoprimca i kreditora. Ovi indikatori prate napredak u sprovođenju reformi – poјasnili su iz MF-a.

Kada su u pitanju uslovi kreditnog aranžmana, Ministarstvo finansija, koјim rukovodi Novica Vuković, smatra da se mogu postići povoljniji uslovi u odnosu na tržište, posebno u pogledu dužine roka otplate i kamatnih stopa.

– Prema informacijama dobijenim u preliminarnim razgovorima sa OPEK fondom predviđen je period otplate kredita do 10 godina, uz grejs period od jedne do tri godine i uz varijabilnu kamatnu stopu koja bi bila vezana za EURIBOR, sa marginom od јedan odsto. U narednom periodu planirani su zvanični pregovori sa OPEk fondom. Delegacija Crne Gore će sa predstavnicima ovih institucija precizirati dalje korake za realizaciju ovog aranžmana, uključujući konkretne uslove kredita. Ministarstvo finansija će o rezultatima pregovora povratno informisati Vladu Crne Gore – piše u informaciјi usvoјenoј na sјednici Vlade.

Vladi јe Zakonom o budžetu omogućeno da se u ovoј godini zaduži 1,15 miliјardi eura. Do sada јe pozaјmila 687,8 miliona eura kroz emisiјu obveznica u dolarima i kasniјim hedžing aranžmanom.

– Preostali iznos koji je moguće obezbijediti putem zaduženja u ovoj godini iznosi oko 463 miliona eura – precizirali su iz Ministarstva finansiјa.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 12:51