СА САСТАНКА / - ФОТО: МКИ
28/01/2022 u 13:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство капиталних инвестиција: Успостављени индикатори перформанси безбjедности саобраћаjа

Њиховом примjеном могуће jе пратити стање безбjедности саобраћаjа и приjе него што се догоде саобраћаjне незгоде, што омогућава да се проактивно уоче одређени проблеми, казали су у саопштењу

Министар Младен Боjанић са сарадницима одржао jе састанак са представницима Министарства унутрашњих послова и Управе полициjе, деканом Машинског факултета УЦГ Игором Вушановићем са сарадницима и директором Националног бироа осигуравача Црне Горе г-дином Борисом Шабаном, на тему тренутног стања безбjедности саобраћаjа на путевима у Црноj Гори и мjерама и активностима у циљу унапређења стања, саопштено је из Министарства капиталних инвестиција.

Том приликом jе договорено да у складу са потписаним Меморандумом о сарадњи Универзитета Црне Горе, Министарство капиталних инвестициjа у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, Управом полициjе и Машинским факултетом Универзитета Црне Горе, подржано од стране Националног бироа осигуравача Црне Горе, приступити изради два стратешка документа, односно мjерењу индикатора перформанси безбjедности саобраћаjа на путевима и мjерењу ставова учесника у саобраћаjу.

Наиме, како су саопштили, саобраћаjне незгоде и њихове посљедице претходних децениjа и данас представљаjу неприхватљиво висок друштвени, економски и здравствени проблем широм свиjета.

Према подацима Свjетске здравствене организациjе (СЗО), годишње у свиjету у саобраћаjним незгодама на путевима погине око 1.35 милиона људи, што их чини jедним од наjзначаjних узрока смртности у свиjету. На подручjу Црне Горе у 2021. години jе у саобраћаjним незгодама погинуло 55, а повриjеђено 3.003 лица. Процjена наjновиjих истраживања указуjе да трошкови саобраћаjних незгода чине око 2% бруто домаћег производа. Имаjући у виду дате чињенице, на глобалном и националном нивоу су покренуте инициjативе и формирани стратешки оквири за унапређење безбjедности саобраћаjа на путевима.

Како би се пратила ефикасност рада у области безбjедности саобраћаjа на путевима у циљу праћења напретка и реализациjе постављених циљева успостављени су индикатори перформанси безбjедности саобраћаjа.

- Ови индикатори представљаjу квантитативне и квалитативне вриjедности коjе су у великоj мjери повезане са настанком саобраћаjних незгода и њихових посљедица. Њиховом примjеном могуће jе пратити стање безбjедности саобраћаjа и приjе него што се догоде саобраћаjне незгоде, што омогућава да се проактивно уоче одређени проблеми и пружи прилика да се изврше одређена побољшања у функционисању система безбjедности саобраћаjа - саопштено је из Министарства.

У складу са препорукама Европске Комисиjе и Методологиjи за мjерење индикатора безбjедности саобраћаjа на путевима у Црноj Гори у 2022. године извршиће се мjерење кључних индикатора на циjелоj териториjи Црне Горе.

Листа индикатора обухвата оне коjи се односе на понашање учесника у саобраћаjу (брза вожња, употреба сигурносног поjаса и дjечиjих ауто-сjедишта, вожња под утицаjем алкохола, коришћење мобилног телефона током вожње, понашање пjешака), ниво безбjедности возила, путне инфраструктуре, као и учинак система здравственог збрињавања послиjе саобраћаjне незгоде.

Инициjална листа индикатора безбjедности саобраћаjа, заjедно са подацима о саобраћаjним незгодама и њиховим посљедицама, као и ставовима учесника у саобраћаjу ће формирати основу за квалитетну оцjену стања безбjедности саобраћаjа у Црноj Гори, дефинисање стратешких циљева и мjера унапређења безбjедности саобраћаjа, као и поређење резултата на локалном, националном и глобалном нивоу. Ово ће омогућити размjену искуства и знања и добре праксе рада у области превенциjе саобраћаjних незгода, закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:19